Файненшъл таймс: ЕС планира да спре облекчения визов режим за руснаци

Време за прочитане:1 Минути, 31 Секунди

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да преустанови действието на споразумението с Русия за облекчен визов режим, съобщи в неделя Файненшъл таймс, като се позова на източници, запознати с преговорите. Според изданието решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС на неформалната им среща в Прага във вторник и сряда.

Британският всекидневник отбелязва, че планът за замразяване на договора от 2007 г. ще направи сдобиването на документи за пътуване в Шенгенското пространство за свободно движение по-трудно и по-скъпо за руските граждани.

“Неуместно е руски туристи да се разхождат в нашите градове. ЕС трябва да изпрати сигнал на населението на Русия, че “специалната военна операция” (както Русия нарича войната) в Украйна, е неприемлива”, обобщава един от източниците на „Файненшъл таймс”.

По-рано държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за руски туристи, ако не бъде взето такова решение на европейско равнище. Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци след началото на войната на 24 февруари.

Миналата седмица Европейската комисия призна, че се водят дискусии, за да бъде установено дали може да бъде договорен „координиран подход” по въпроса за туристическите визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц обаче изрази резерви що се отнася до налагането на такива ограничения.

Германският канцлер Олаф Шолц кзаяви, че е важно близките до руския президент Владимир Путин да бъдат санкционирани и добави, че “европейците трябва да разберат, че има много хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с руския режим.”

Преди дни, българският зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев каза, че България не подкрепя пълното спиране на издаването на визи на руски граждани. Цитираното от Файненшъл таймс предложение обаче не предвижда пълна забрана за издаването на визи, а лишаване на руските граждани от предимство при разглеждане на молбите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
25
Сподели