Файловете “Юбер”: Макрон и бивша еврокомисарка замесени в грандиозен скандал, подпомагайки тайно компанията

Време за прочитане:1 Минути, 21 Секунди

Високопоставени политици, сред които френският президент Еманюел Макрон и бившата еврокомисарка Нели Крус, тайно са помагали на компанията „Юбер“. Това става ясно от международно журналистическо разследване на хиляди изтекли документи, наречено „Файловете Юбер“.

В повече от 80 хиляди имейла, с които разполагат Гардиън, Бибиси и Международният консорциум на разследващите журналисти, се вижда, че политиците са обещавали на „Юбер“ да им помогнат да наложат бизнеса си в Европа. Компанията е давала по 90 млн. долара на година, за да лобира политици и да привлече такива на своя страна.

Преди да стане президент, през 2014 г. Макрон, който тогава беше министър на икономиката, си говорел на малко име със собственика на компанията Травис Каланик и му обещавал промени в закона в негова полза, съобщават още разследванията.

В крайна сметка такситата на “Юбер” бяха забранени във Франция, след масови протести на дългогодишни таксиметрови шодьори в столицата Париж, които няколко пъти стигаха до сблъсъци.

Според информацията на Гардиън и Бибиси еврокомисарката Крус договаряла да се присъедини към “Юбер”, докато още работела в Брюксел, което е в нарушение на правилата.

По това време „Юбер“ беше една от най-бързо разстящите компании в света, но и една от най-скандалните. Бизнесът се свързваше с редица съдебни дела, обвинения в сексуален тормоз на служители, както и проблеми с опазването на личните данни на потребителите.

Днес “Юбер” се разграничава от предишния си модел на поведение и казва, че ценностите на компанията са се променили. През 2017 г. Каланик беше изгонен от поста на изпълнителен директор от съдружниците заради множеството скандали. Наследникът му на поста Дара Хосровшахи казва, че изцяло е променил начина, по който работи компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели