Унгарската армия повече няма да охранява границата със Сърбия

Време за прочитане:1 Минути, 13 Секунди

Унгария изведе армията от границата със Сърбия и повери охраната на граничните патрулни части – новосформирана полицейска част, наречена гранична стража. Според портала Balkan Security Network, от Нова година южната граница на Унгария се наблюдава от ново звено на граничната полиция, което се състои от договорено наети служители вместо от въоръжените сили.

„Седемгодишният ангажимент на унгарската армия да охранява границата със Сърбия приключи… След началото на руската инвазия в Украйна и формирането на бойната група на НАТО в Унгария, армията има за задача да защитава източните си граници и да подпомага укрепването на източния фланг на НАТО с други съюзнически страни“, се казва в изявление на унгарските власти.

По този повод държавният секретар в Министерството на вътрешните работи Бенс Ретвари каза, че миналата година е имало повече от 263 000 опита за нелегално преминаване през страната, че мигрантите “са по-агресивни” и че 15 полицаи и 29 войници са били ранени при гранични нападения.

 Тамаш Варга, държавен секретар на министерството на отбраната, каза, че три четвърти от всички унгарски войници вече са служили на границата, което е „свидетелство за тяхната готовност, патриотизъм и ангажираност към мира“.

Охраната на границата срещу незаконните миграции от Балканите беше поверена на създадена през юли 2022 г. нова полиция, наречена „Граничен ловен полк“. Съгласно споразумението това е формирование, което се попълва от пълнолетни унгарски граждани. Първоначалният план полкът да достигне 2200 души „по договор“ до септември 2022 г. се оказа твърде амбициозен, като през октомври формированието наброяваше около 800 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели