Унгария: Европа трябва да помисли за своето оцеляване

Време за прочитане:1 Минути, 3 Секунди

Държавният глава на Унгария Каталин Новак предупреди, че НАТО не трябва да допуска въвличане в конфликта в Украйна, а Европа трябва да помисли за своето оцеляване. Говорейки в сряда вечерта на среща с чуждестранни посланици в Будапеща, тя отбеляза, че по тези въпроси решенията трябва да бъдат продиктувани от прагматични съображения, съобщава информационната агенция “MTI”.

Новак припомни, че въоръженият конфликт в Украйна продължава от около година. “Трябва да бъдем прагматични по този въпрос, но трябва да мислим и за оцеляването на Европа. Организацията на Северноатлантическия пакт трябва да стои настрана от войната, да не позволява на емоциите да вземат връх и да бъде въвлечена в конфликта”, отбеляза президентът на Унгария.

Обръщайки се към посланиците, тя подчерта, че Унгария разчита на разбиране от други държави. “Различните култури взимат различни решения по различни начини, но Унгария ги уважава. В замяна очаква същото – уважение към нейната култура и нейните решения“.

От самото начало на украинския конфликт Унгария осъди действията на Русия, но, за разлика от други страни от НАТО, отказа да достави оръжия на Киев. Будапеща последователно призовава за мирно уреждане на конфликта в Украйна чрез преговори и предупреждава срещу стъпки, водещи до ескалация на военните действия. В същото време Унгария предоставя хуманитарна помощ на Украйна и оказва помощ на украинските бежанци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели