Украйна ще ускори преминаването към чиста, зелена енергия в опит да спаси енергетиката

Време за прочитане:1 Минути, 22 Секунди

Създаването на условия за изграждане на мини електростанции и малки производствени мощности ще бъде приоритет от тази година. Правителството на Украйна планира да ускори прехода на страната към чиста и зелена енергия в усилията си да укрепи националната енергийна мрежа срещу руски атаки, заяви вчера премиерът на страната Денис Шмигал.

Украйна, която беше нападната от руските сили миналия февруари, е изправена пред енергиен недостиг и все по-чести спирания на електроенергията след масовите руски ракетни и безпилотни удари, които според украински официални лица са повредили около 40 на сто от националната енергийна инфраструктура.

“Плановете за декарбонизация на енергията и зелената трансформация остават актуални. Войната направи тези предизвикателства още по-спешни”, каза Шмигал на заседание на правителството.

“Ще използваме по-активно потенциала на възобновяемата енергия – слънчева, вятърна, генериране на водород, водородни технологии. Руските атаки ни тласкат към фундаментална реформа – изграждане на децентрализирана енергийна система. Тя ще бъде по-малко уязвима от вражески атаки.” Шмигал каза, че създаването на условия за изграждане на мини-електростанции и малки производствени мощности ще бъде приоритет тази година.

Правителството е съсредоточено и върху отстраняването на щетите и укрепването на сигурността на енергийните съоръжения, особено в атомните централи, каза още той, цитиран от Ройтерс.

Експерти от индустрията казват, че украинските слънчеви централи отбелязват спад на производството на електроенергия през зимата и че секторът на чистата енергия е претърпял значителни разрушения по време на 10-те месеца на война.

Министърът на енергетиката Герман Галушченко каза през октомври, че до около 50% от съоръженията за слънчева енергия в Украйна и около 90% от вятърните паркове не работят, защото са били повредени по време на войната или са били окупирани от руските сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели