Украйна: Руските сили атакуваха Азовстал с фосфорни бомби

Време за прочитане:2 Минути, 34 Секунди

Украйна обвини руските сили, че са хвърлили фосфорни бомби срещу стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол в неделя, след като семействата на бойците, хванати в капан в обширния комплекс, заявиха, че се опасяват, че битката им е към своя край.

Въздушно видео, публикувано в социалните мрежи в неделя, показва атаката срещу завода, в който украински войници продължават да оказват съпротива срещу настъплението на Русия срещу пристанищния град, който почти е превърнат в развалини.

След седмици на руска обсада и бомбардировки, Мариупол е в руски ръце, но стотици украински бойци продължават да устояват на силния огън срещу стоманодобивния завод.

Редица цивилни, които се приютяваха в завода, бяха евакуирани този месец с помощта на Международния комитет на Червения кръст и ООН.

Кадрите от атаката започват с изглед от въздуха на огромния завод на Азовстал, когато внезапно руска ракета избухва във въздуха, пускайки огнен взрив над вече силно повредените фабрични сгради отдолу.

„Искри“ – които всъщност представляват група запалителни боеприпаси – падат на земята и се запалват. Докато камерата излиза, се виждат повече изблици на боеприпаси, които изригват над централата, валят пламтящи експлозиви отгоре.

Атаката е безмилостна, като стотици искри кацат по покривите и терените на стоманодобивните предприятия и ги запалват.

Украинците твърдят, че видеото показва как войските на Владимир Путин хвърлят запалителни и фосфорни бомби 9M22S върху Азовстал, за които служител каза, че горят при температури от над 2000 градуса по Целзий.

„Самите руски военни твърдят, че са използвани запалителни снаряди 9М22С с термитни слоеве“, казаха украинците. „Температурата на горене е около 2000 до 2500 градуса по Целзий. Почти невъзможно е да се спре изгарянето“, каза в неделя Петр Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол.

Пристанището в Азовско море Мариупол сега е до голяма степен под руски контрол, с изключение на няколкостотинте войници, останали в стоманодобивния завод. Съобщава се, че конвой от между 500 и 1000 коли, превозващи цивилни от града, е успял да достигне контролирания от Украйна град Запорожие в събота, докато украинският вицепремиер Ирина Верещук каза, че властите преговарят за евакуацията на 60 тежко ранени войници в стоманодобивния завод.

Наскоро след победата на своята страна в конкурса за песен на Евровизия,  украинският президент Владимир Зеленски обеща рано в неделя да бъде домакин на песенния конкурс в град Мариупол.

Руските сили контролират подковообразна територия в украинските райони Донецк и Луганск, които съставляват региона на Донбас, граничната зона, където Украйна се бори с подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г.

Русия е превзела някои села и градове в Донбас, включително Рубежне, където населението, преди започването на войната е наброявало около 55 000 души.

В нощното си обръщение в събота Зеленски каза, че „ситуацията в Донбас остава много трудна“ и руските войски „все още се опитват да излязат поне донякъде победители“.

„Стъпка по стъпка ние принуждаваме окупаторите да напуснат украинската земя“, каза той.

Харков, който е близо до руската граница и само на 50 мили югозападно от руския град Белгород, е претърпял седмици на интензивен обстрел. До голяма степен рускоезичният град с предвоенно население от 1,4 милиона беше ключова военна цел по-рано по време на войната, когато Москва се надяваше да превземе и задържи големи градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели