Украински експерти са на мястото на взрива в Полша: Водят се разговори за ролята на Киев в разследването.

Време за прочитане:1 Минути, 54 Секунди

След като във вторник ракета падна на полска територия, Варшава и Киев започнаха преговори как да се включи Украйна в разследването на инцидента, заяви пред телевизия Те Фау Ен 24 ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Шевера.

Обсъдени са били две възможности: Украйна да подаде международна молба за правна помощ или главният прокурор на Полша да създаде международна група от следователи. “Понастоящем украинската страна не е подала молба за правна помощ; водят се разговори – може би вече са приключили – за международна група”, каза Шевера, цитиран от ДПА.

Киев съобщи, че украински експерти са започнали работа на мястото, където е паднала ракетата, докато страните обсъждат каква роля може да играе Украйна в разследването в инцидента. Полша и други западни държави заявиха, че ракетата е била украинска за противовъздушна отбрана, която се е отклонила в преследване на руска ракета. Киев отрече това, заявявайки, че има доказателства за „руска следа“ във взрива, и поиска достъп до мястото и участие в разследването на причината за експлозията.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Twitter, че украински експерти вече работят на мястото, но не спомена искането на Киев да участва в разследването. „Благодарен съм на полската страна за предоставения достъп (на експертите). Ще продължим нашето сътрудничество по открит и конструктивен начин, както го правят най-близките приятели“, пише той.

Варшава каза, че украинските власти ще могат да видят мястото на взрива. Но също така се казва, че участието в разследването и достъпът до документация изискват съгласието на страните, водещи разследването, Полша и Съединените щати, и трябва да са в съответствие с международното право и договори.

„Вчера бяхме в много интензивен контакт с украинската страна“, каза полският заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета пред новинарския уебсайт wp.pl.

„Прокурорите от съответните звена на националната прокуратура или на регионалната прокуратура са в контакт с представители на Главната прокуратура на Украйна. Имаше разговори на високо ниво.” Той не даде подробности за резултата от разговорите.

Варшава, Киев и техните западни съюзници заявиха, че крайната отговорност за експлозията е на Русия, която нахлу в Украйна през февруари и обстрелва с ракети украински енергийни съоръжения.

Погребенията на двамата загинали при взрива селскостопански работници, ще се състоят в събота и неделя, съобщиха местните власти. Двамата мъже са първите цивилни полски граждани загинали в резултат на войната на Русия срещу Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
9
Сподели