Указът на Путин за мобилизация е безсрочен

Време за прочитане:2 Минути, 15 Секунди

Действието на Указа за обявяване на частична мобилизация продължава.” Това се казва в отговор на президентската администрация на питане на руски депутат от областно събрание, разпространен днес от местното поделение на опозиционната партия “Яблоко”.

Така Кремъл потвърди, че в правно отношение указът, в който е прикрита за масовата общественост една от точките (предполага се, че тя е за числеността на първото подобно действие от края на Втората световна война), не е прекратен. Според юристи това означава, че властите са свободни да започнат поредна мобилизационна кампания, когато поискат.

На 28 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на Владимир Путин за приключването на мобилизацията и че “поставената задача от 300 хиляди души е изпълнена, други мобилизационни задачи не се предвиждат”. Три дни по-късно самият президент обяви приключването на мобилизацията. Съответен указ обаче не беше публикуван. По-късно прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че такъв документ не е необходим. “Президентът каза, че ще се консултира с адвокати, юристи. Информираме ви, че указът не е необходим”, каза той.

На 24 ноември Артур Гайдук се обръща към Кремъл с молба президентът да издаде нов указ, обявяващ завършването на частичната мобилизация. В указа му от септември веднага направи впечатление, че отсъства срок на действието му.

Действието на Указа за обявяване на частична мобилизация продължава.” Това се казва в отговор на президентската администрация на питане на руски депутат от областно събрание, разпространен днес от местното поделение на опозиционната партия “Яблоко”.

Депутатът получил отговора от Кремъл от 30 декември, в който се казва:

“На 28.10.2022 приключи оповестяването и призоваването на граждани, подлежащи на запас, военните комисариати продължават да комплектоват воинските части за сметка на гражданите, изявили желание доброволно да участват в специалната военна операция, както и на граждани, желаещи да постъпят с договор на военна служба. Действието на Указа на президента на Руската федерация от 21 септември №657 “За обявяване на частична мобилизация в Руската федерация” продължава.”

Павел Чиков, основателят на правозащитната неправителствена организация “Агора” и адвокат на Христо Грозев, коментира, че Кремъл се възползва от това, че обявяване и прекратяване на мобилизация е предвидено в закона при военно положение, но такова не е въведено в момента в Русия. Прекратяването на мобилизацията ще лиши властите от възможността, ако е необходимо, да предприемат последващи мобилизационни мерки без нов указ за такива, смята юристът.

За колко време мобилизираните стотици хиляди военнослужещи са изпратени във войските не е известно и не е определено по никакъв начин. Рано или късно те ще трябва да бъдат уволнени, включително във връзка със смърт, нараняване и други причини, а местата им ще бъдат запълнени с новобранци. Приключването на мобилизацията автоматично дава право на всички военнослужещи по договор да се пенсионират от военна служба (но указът пряко им забранява това).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели