Убедителна победа на крайнодесните в Италия! Джорджа Мелони ли ще бъде първата жена премиер след Втората световна война?!

Време за прочитане:2 Минути, 9 Секунди

Съюзът от десни формации, в който влизат партия “Италиански братя” на Джорджа Мелони, “Лига” на Матео Салвини и “Напред, Италия” на Силвио Берлускони, печели между 41 и 45 процента от вота в Италия. Партията на Мелони беше единствената голяма политическа сила, която не подкрепи правителството на националното единство на отиващия си премиер Марио Драги.

Вчера бе регистрирана най-ниската избирателна активност на парламентарни избори в историята на Италия – 63,95 процента. Тя е с около 9 процентни пункта по-слаба от тази на вота през 2018 г., когато гласуваха 73,01 процента. Воденият от Мелони съюз обаче, постига убедителна победа на парламентарните избори според прогнозните резултати.

Лидерката на партия “Италиански братя” Джорджа Мелони, която се очертава да бъде първата жена-премиер на Италия, заяви тази нощ, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ, предаде АНСА.

“Сега е време да поемем отговорност”, каза Мелони, която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия. “Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали.” Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.

“Ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя”, добави тя в кратко изявление пред журналисти в Рим.

Мелони заяви, че съжалява за факта, че избирателната активност в Италия е била най-ниската в историята на парламентарни избори. По думите ѝ предизвикателството е политиците да накарат хората отново да вярват в институциите и да се възстанови връзката между държавата и гражданите.

Предвид факта, че в рамките на десния предизборен блок партията „Италиански братя” спечели най-много проценти, това означава, че ще трябва да се спази едно предизборно обещание. А именно това, че лидерът на партията в десния блок с най-много гласове на изборите ще стане премиер. Това бе принципната договорка между лидерката на „Италиански братя” Джорджа Мелони и лидерите на другите две големи партии в блока – „Форца Италия” на Силвио Берлускони и „Лига” на Матео Салвини. Мелони неведнъж каза, че за нея ще е чест да бъде премиер и че е готова да управлява. А Берлускони неведнъж каза, че вижда в Мелони неговото „идеологическо женско по-младо аз”, защото тя отстоява същите идеи като него. Само Салвини заяви, че първо трябва да се обявят резултатите, а после да се говори кой ще е премиер.

Силното представяне на партията “Италиански братя” на крайнодясната лидерка Джорджа Мелони обнадежди съюзниците ѝ в Европа, които приветстваха изборната победа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели