Турция ще плаща една четвърт от газа си в рубли

Време за прочитане:56 Секунди

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че Турция ще плаща за една четвърт от своя внос на природен газ в рубли. Ердоган и Путин за първи път обещаха да разширят търговията по време на среща през август в Сочи, която предизвика тревога в Европа и Съединените щати.

По-рано в съобщения се твърдеше, че турският президент Реджеп Ердоган ще настоява за плащания в турска лира.

Ердоган заяви, че трябва да възприеме “балансиран” подход към войната, заради зависимостта на Турция от руските енергийни доставки. Путин вижда Турция като “надежден” търговски партньор и е готов да я използва повече като маршрут за износ на руски стоки. “Както знаете, скоро трябва да влезе в сила нашето споразумение за доставка на руски природен газ за Турция, като 25 % от плащанията ще се извършват в рубли”, каза Путин.

На среща в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Путин благодари на Ердоган за приноса му за договарянето на сделката за износ на зърно с Украйна.

Той добави, че Русия е готова “значително да увеличи” износа за Турция “във всички области, които представляват интерес за вас”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели