Турция търси възможности за сътрудничество с България за производството на турския автомобил Togg

Време за прочитане:1 Минути, 58 Секунди

Политическите отношения между Турция и България са много добри за момента и това ще се отрази и на бъдещата ни дейност, каза турският заместник-министър на промишлеността и технологиите д-р Четин Али Дьонмез на международния бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Той подчерта, че откриването на нови самолетни линии и гранични пунктове е от полза на двете страни, които имат добро сътрудничество и в други сфери, включително в сферата на културата, спорта и др.

Дьонмез съобщи, че обемът на турския износ към България продължава да се увеличава и се очаква тази тенденция да се запази и през 2023 г.

Като конкретна сфера на сътрудничество заместник-министърът посочи автомобилния сектор. “Търсим възможности за сътрудничество с България за производството на (турския) автомобил Togg”, каза той.

“Автомобилостроенето започва да заема все по-важно място в Турция, България също се интересува от това”, посочи и Абдуллах Черекчи, директор на отдела за сливания и придобивания в Зорлу холдинг (Zorlu Holding), отбелязвайки, че компанията е направила анализ на работата си на Балканите, включително в България.

Започнахме да инвестираме в станции за зареждане на автомобили в Европа и в частност в България. Поради тази причина България за нас е много важна дестинация, подчерта Черекчи.

През последните години Турция предприема все повече и повече нови политически и икономически мерки, за да намали зависимостта си от други държави. Сега страната представи и първия автомобил, произведен в Турция – Togg.

От 29 октомври започва серийното производство в град Гемлик, в района на Бурса. Датата на откриването на фабриката в Северозападна Турция има и символно значение. Това е 99-ата годишнина от основаването на Турската република. Предприятието Togg е създадено през 2018 година, а целта му е да бъде намалена зависимостта на страната от чужди автомобилни производители. “Това е важна стъпка, която ще допринесе за възхода на турската автомобилна индустрия”, смята Емре Йозпейнирджи, журналист, автомобилен експерт и наблюдател на проекта Togg от самото му начало.

Предвижда се през 2023 г. в Гемлик да бъдат произведени между 17 и 18 хиляди електрически автомобила. Капацитетът на завода е 175 000 автомобила и по план трябва да бъде достигнат в рамките на следващите пет години. Предвижда се 4300 души да бъдат пряко заети с производството на автобила и 20 000 – индиректно. страната е сключила сделка с една от водещите световни фирми за производство на литиево-йонни батерии за Togg в Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели