Турция с военна операция зад граница

Време за прочитане:1 Минути, 33 Секунди

Турция “успешно” е унищожила убежища на терористи по време на новата военновъздушна операция в северните райони на Сирия и Ирак, която започна през тази нощ, съобщи днес турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.

Според него цели на турските удари са атакували убежища, бункери, пещери, тунели и складове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и други военнополитически кюрдски организации, които Анкара разглежда като подразделения на терористичната ПКК, а информацията е придружена от изображения на излитащи изтребители F-16 и кадри на удар от въздушен дрон,

Министерството се позова на правото на Турция на самоотбрана съгласно чл. 51 от Хартата на ООН при стартирането на операция, наречена Claw-Sword късно в събота. Акар обясни, че е насочен към райони, „използвани като база от терористите в техните атаки срещу нашата страна“.

Сирийски кюрдски служители твърдят, че са загинали цивилни от въздушните атаки.

Въздушните удари бяха нанесени, след като бомба разтърси оживен булевард в сърцето на Истанбул на 13 ноември, убивайки шестима души и ранявайки над 80 други. Турските власти обвиниха за атаката ПКК и нейния сирийски филиал YPG. Кюрдските въоръжени групировки обаче отрекоха да са замесени.

Министерството твърди, че общо 89 цели са били унищожени и “голям брой” от това, което определи като “терористи”, са били убити при удари, които варират от Тал Рифат в северозападна Сирия до планините Кандил в североизточната част на Ирак.

Министърът на отбраната наблюдава въздушните удари от оперативен център и поздрави пилотите и наземния персонал. „Нашата цел е да гарантираме сигурността на нашите 85 милиона граждани и нашите граници и да отмъстим за всяко коварно нападение срещу страната ни“, каза той, според изявление на министерството.

Акар твърди, че широк набор от цели „са били унищожени с голям успех“, включително това, което той описа като „така наречения щаб на терористичната организация“, без да дава повече подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели