Турция подсилва военното си присъствие в Северен Кипър

Време за прочитане:2 Минути, 45 Секунди

Турция ще засили военното си присъствие в Северен Кипър. Това съобщи в интервю за телевизия “Си Ен Ен Тюрк” президентът Реджеп Тайип Ердоган, като остро критикува решението на Съединените щати да премахнат ограниченията в продажбата на оръжия за членката на Европейския съюз Република Кипър.

Ердоган обясни, че не разбира решението и момента на обявяването му – то влиза в сила за фискалната 2023 г. САЩ според него насърчават “стъпките на кипърско-гръцкия дует, които заплашват мира и стабилността в Източното Средиземноморие” и ще доведат до надпревара във въоръжаването.

Милитаризацията на егейски острови и покупката на нови оръжия от Гърция повиши и напрежението между Анкара и Атина това лято, след като опит за сътрудничество между лидерите в началото на войната в Украйна бързо прерасна в открит конфликт между тях. Турция често говори и за риск от провокации в Източното Средиземноморие, координирани между Гърция и Кипър.

“Ще останем ли безучастни? Не можем”, каза лидерът. По думите му сухопътни, морски и въздушни оръжия, боеприпаси и превозни средства ще подсилят сегашния контингент от 40 хил. турски военни на острова, на който Анкара нахлу през 1974 г. след подстрекаван от Гърция преврат в Никозия. Впоследствие една трета от Кипър – северната част – се самообяви за Севернокипърска турска република, която само Анкара признава (в замяна на това Турция не признава населената предимно от кипърски гърци Република Кипър).

“Всички трябва да знаят, че тази последна стъпка няма да остане без отговор и че ще бъдат предприети всички предпазни мерки за сигурността на кипърските турци”, посочи Ердоган.

Ердоган каза още, че САЩ не действат справедливо по отношение на натовските си съюзници, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на същото интервю.

Значението на Турция и Гърция в НАТО просто не може да се сравнява, заяви Ердоган, като подчерта, че САЩ “не могат да намерят друг съюзник като Турция”.

Ердоган припомни, че Турция се нарежда сред петте най-големи държави в НАТО както по отношение на приноса си към алианса, така и на мощта, осигурявана от сухопътните ѝ сили.

Той също така заяви, че според кадри от дрон на гръцки острови, които би трябвало да са демилитаризирани, са разположени бронирани машини, което определи като “неприемливо”.

“Очакванията ни от САЩ са да не въвличат Гърция в погрешни сметки и да не допускат манипулиране на международното обществено мнение”, добави той.

Ердоган междувременно коментира и новата кампания на Турция за признаване на Северен Кипър. По думите му тече “подготовка” при неуспех на резолюция в Съвета за сигурност на ООН да се действа в Общото събрание, където петте постоянни членки на Съвета (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) нямат право на вето.

Севернокипърският президент Ерсин Татар, противник на обединението на острова и съюзник на Ердоган, настоя, че призивите на турския лидер по време на Общото събрание миналата седмица за признаване на независимостта на страната са оказали въздействие върху лидерите, без да навлезе в подробности.

Вчера се състоя заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, чиято централна тема беше напрежението с Гърция в Егейско море, напомня Анадолската агенция.

Турция ще продължи да защитава правата на кипърските турци, увери съветът, като същевременно призова международната общност да признае независимостта на т.нар. Севернокипърската турска република.

Съветът също така критикува САЩ за неотдавнашния им ход да отменят оръжейното ембарго за международно признатата Република Кипър, като заяви, че решението е “в разрез с духа на алианса” и трябва да бъде отменено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели