Турция отлага срещата на върха за газовия хъб

Време за прочитане:51 Секунди

Следствие на опустошителното земетресение ударило южната част на страната, Турция отлага срещата на върха за природния газ, която трябваше да се проведе на 14 и15 февруари, за 22 март, предаде Ройтерс като се позова на официален представител.

Създаването на газов хъб в Турция беше предложено за първи път от руския президент Владимир Путин, след като експлозии повредиха газопроводите за руски газ “Северен поток” под Балтийско море.

Понастоящем Турция осигурява чрез внос почти всичките си нужди от газ, като има добре развита инфраструктура за пренос и транзит, включително и терминали за втечнен природен газ. Анкара вярва, че може да използва своите съществуващи и нови търговски отношения, за да се превърне в газов хъб, отбелязва Ройтерс.

Турция също планира да започне добив на газ в Черно море тази година и да увеличи добива през следващите няколко години.

Някои западни столици бяха загрижени, че турски хъб, включващ руски газ, може да позволи на Москва да маскира износа, който е санкциониран от Запада заради руската инвазия в Украйна, допълват от Ройтерс. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели