Турция вика шведския посланик заради чучелото на Ердоган

Време за прочитане:1 Минути, 18 Секунди

Отношенията между Швеция и Турция рязко се влошиха след като манекен, наподобяващ турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в шведската столица.
Въпреки очакванията, които породи новото шведско правителство за по-гъвкав подход по отношение на турските искания за борба с тероризма в замяна на вдигане на блокадата за присъединяването на Швеция към НАТО, изглежда кандидатурата на Стокхолм отново забуксува. 
Турски официални представители определиха случая като “терористична пропаганда” от страна на поддръжници на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други кюрдски войнстващи групи. 

Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом заяви, че неговото правителство категорично се дистанцира от „заплахите и омразата срещу политическите представители“. Без да назовава конкретна държава, той добави: „Изобразяването на народно избран президент като екзекутиран пред кметството е отвратително.“

Думите му не успяха да успокоят гнева в Турция, която привика посланика на Швеция в Анкара, за да изрази гнева си. „Нашето очакване – че извършителите на инцидента трябва да бъдат идентифицирани, необходимите процеси да бъдат извършени и Швеция да спази обещанията си – беше подчертано“, каза турски източник пред Ройтерс.

На видеозапис от проявата, публикуван в социалните медии от профил, свързан с групировката, се отправят също така заплахи към Ердоган и Турция, както се вижда от вградените субтитри, съобщи Анадолската агенция.
“Мишената не е само нашият президент, мишената е Турция”, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия ТРТ Хабер и добави, че Швеция е изправена пред избор, който трябва да направи. По думите на Чавушоглу “това терористично деяние” е било извършено в центъра на Стокхолм и не може да има никакво извинение. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
53
Сподели