“Турски поток” остана без лиценз

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди

Нидерландия е отнела лиценза на оператора на газопровода “Турски поток”, който по дъното на Черно море доставя руски газ до Турция и редица държави от Югоизточна Европа като Гърция, Северна Македония и Сърбия. За решението съобщи в четвъртък вечерта компанията “Южен поток Транспорт”, която е дъщерна на “Газпром” и е базирана в Амстердам. Причината за това решение са обявените нови санкции срещу Москва заради водената от нея война в Украйна

Компанията оператор на газопровода “Турски поток” заяви, че въпреки отнемането на лиценза продължава да транспортира газ и че е поискала възобновяването на лиценза.

“Турски поток”, който е съвместен проект на Русия и Турция, заработи през януари 2020 г. с капацитет от 31,5 милиарда куб. метра в година.
Газопроводът, който дава възможност на Москва да заобиколи Украйна в качеството ѝ на транзитно трасе към Европа, прави възможна доставката на руски природен газ за Южна Европа през Черно море и Турция.

Компанията “Южен поток транспорт”, която е филиал на руския енергиен гигант “Газпром”, е базираният в Нидерландия оператор на частта от газопровода, която минава през морето. Тя съобщи, че нидерландските власти са ѝ отнели лиценза за износ на 18 септември в контекста на въвеждането на широки санкции на Европейския съюз срещу Русия.

“Въвеждането на нови санкции не ограничава транспорта на газ от “Южен поток транспорт”. От тази гледна точка снабдяването с газ на голям брой производства и на милиони домакинства в Турция и в европейски страни няма да бъде засегнато в краткосрочен и в дългосрочен план”, се казва в изявление на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели