Турски политик: “За турците ще бъде лесно да стигнат до отсрещния бряг на Егейско море”

Време за прочитане:1 Минути, 40 Секунди

Девлет Бахчели, председател на Партията на турското националистическо движение и коалиционен партньор на президента Реджеп Тайип Ердоган, се присъедини в неделя към серията от агресивни изявления на турски официални лица, като каза, че “за турците ще бъде лесно да стигнат до отсрещния бряг на Егейско море”, цитира думите му гръцкият вестник “Катимерини”.

“Правителството на Гърция трябва да спре… постоянно да ни дразни… Гърция иска целият свят да осъди Турция. Гръцкото правителство си играе с огъня, когато твърди, че след Украйна има опасност от нова война. Островите, на които седи незаконно и несправедливо, са наше право. Не трябва да ни провокират. Те не трябва да изпитват търпението ни. Ако искат още веднъж да ги избутаме в морето, нека ни кажат и ще ги хвърлим всичките, дай Боже. За нас не е нищо да стигнем от нашия бряг до отсрещния бряг на Егейско море“, каза Бахчели.

Попитан от Асошиейтед прес по време на неделната пресконференция на Международния панаир в Солун дали неотдавнашната ескалация на реториката от страна на Турция, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, може да бъде прелюдия към въоръжен конфликт, Мицотакис отговори отрицателно.

“Не вярвам, че това някога ще се случи. И ако, не дай си Боже, се случи, Турция ще получи абсолютно унищожителен отговор и мисля, че те го знаят много добре. Турция познава много добре компетентността на гръцките (въоръжени) сили и степента на тяхната готовност.

Припомняме, че Турция настоява, че Гърция е нарушила мирните договори от Лозана от 1923 година и от Париж от 1947 година, съгласно които е получила Додеканезките острови, много от които са популярни ваканционни дестинации, като Родос, Лесбос и други, при условие, че на тях е разположила само ограничен военен контингент, като е милитаризирала значително тези острови. Гърция от своя страна твърди, че е разположила там повече военни заради постоянните турски заплахи.

Гърция от своя страна многократно е призовавала Турция да спре да поставя под съмнение нейния суверенитет над Додеканезите – група острови край турското крайбрежие, които бяха отстъпени на Гърция от Италия след Втората световна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели