Тръс е готова с плана за справяне с енергийната криза във Великобритания

Време за прочитане:1 Минути, 13 Секунди

Ако утре спечели изборите за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, Елизабет Тръс ще представи план за незабавни действия за изход от енергийната криза още през първата седмица от встъпването си в длъжност, пише в материал, публикуван във в. “Дейли телеграф” британската външна министърка в оставка.

“Трябва да вземем трудни решения, с които да гарантираме, че няма да изпадаме в подобно положение всяка есен и всяка зима”, заявява Тръс и допълва, че предприемането на отделни мерки за временно спасяване на икономическата ситуация не е приемлив за нея вариант.

Ако спечели лидерския пост, Тръс планира да назначи съвет от “икономисти на световно ниво”, които да помагат на правителството да изгради ясна представа за това накъде върви световната икономика.

В коментар по темата “Дейли телеграф” отбелязва, че съставянето на подобен екип би се възприело като ранен сигнал за многократно обявяваните от нея намерения, че ще се бори с “ортодоксалния подход” на министерството на финансите, който, по думите ѝ, е довел до увеличаването на данъците и до прекалено голямо парично предлагане.

В края на август британският държавен регулатор на пазара на газ и електроенергия “Офджем” съобщи, цитиран от Ройтерс, че от октомври цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши с 80,06 процента.

При подобно повишение средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 бр. лири до 3549 бр. лири (4205,54 евро), като това ще засегне 24 милиона домакинства в Англия, Шотландия и Уелс, отбеляза тогава агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели