Три сценария за използването на ядрено оръжие в Украйна

Време за прочитане:5 Минути, 44 Секунди

Една от най-противоречивите страници в историята на специалната военна операция в Украйна е десантът край Гостомел на летище Антонов и последвалият пробив на механизираните части на въоръжените сили на Руската федерация от територията на Беларус, за да го спасят. Ако Киев беше превзет като резултат, това щеше да е една история, но в крайна сметка руските войски трябваше напълно да се изтеглят от Северна Украйна. Защо стана така?

Авантюра или саможертва?

Най-важният въпрос, който сега си задават сериозни военни експерти и безброй “диванни анализатори” е дали Генералният щаб на въоръжените сили на Руската федерация наистина щеше да превземе огромен мегаполис с голямо население и 100-хиляден гарнизон с един удар, подкрепления към които биха могли да се прехвърлят от други части на страната? И всичко това с помощта на 30-40 хиляди руски военни, участващи в операцията край Киев?

Да, има много слухове, че Москва залага на преврат на върха, а президентът Владимир Путин лично призова украинските военни да обърнат оръжието си срещу режима на “наркоманите и престъпниците”. Не е най-лошата идея, трябва да призная, но ако беше в основата на спецоперацията, се оказа, че е бухалка.

Англо-американските разузнавателни служби незабавно осуетиха всеки опит за военен преврат в Киев, довеждайки на власт проруско протеже. Но защо беше необходим Гостомел, където всъщност нашите парашутисти бяха пратени на сигурна смърт в дълбокия тил на врага?

Преди време местното медийно пространство беше взривено от хипотезата на известния икономист Михаил Хазин, че на летището в Гостомел на борда на последния свръхтежък украински транспортен самолет е имало 2 или 3 ядрени бомби, изпратени там от Британските спецслужби, които са щели да извършват провокации срещу Русия:

“Тогава всичко беше на мехлем, но британците решиха да добавят своето парче към това. Факт е, че те отчаяно се нуждаят от Турция. Те излязоха с гениална идея – да дадат на Украйна и Турция няколко продукта. Логиката е, че Украйна ще отпадне, но само ако отговорим на атаката на Въоръжените сили на Украйна в Донбас, срещу някой от руските градове.”

“Освен това тези продукти бяха докарани в Гостомел, най-вероятно на борда на същата “Мрия”. Беше невъзможно да ги извадите, за да не навредите на операцията. Според плана един от продуктите трябваше да бъде пренатоварен в бомбардировач, който да го пусне на руска територия. Едновременно с бомбардировача “Мрия” трябваше да излети и да отиде в Турция”, заяви още той.

Според Хазин милионният Ростов на Дон е бил приоритетна цел за въоръжените сили на Украйна, но Белгород е по-реален и прост. Ядрен удар можеше да бъде нанесен, ако Москва реши да се намеси в случай на широкомащабно настъпление на украинската армия срещу ДНР и ЛНР.

Според тази хипотеза стремителният руски десант близо до Гостомел е преследвал целта да овладее самолета със съдържанието му на територията на държавното предприятие „Антонов“ и след това бързо да извади смъртоносния товар.

Безмилостният обстрел, на който въоръжените сили на Украйна подложиха „Мрия“, по някакъв начин може да послужи като доказателство, че по този начин са прикрити следите на престъплението.

Любопитна теория. Вярно е, че не е съвсем ясно защо тя е изказана не от официалния представител на Министерството на отбраната на Руската федерация Конашенков, а от икономиста Хазин в частен разговор с популярния видеоблогър Пучков. Откъде идва тази сензационна информация?

Или известен икономист просто е бил използван за „изтичане“ от вътрешен човек? И какви бяха тези взривни устройства, какъв вид, чие производство и какви средства за доставка са необходими за реалното им използване?

Има много въпроси. Нека обаче се опитаме да си представим, че хипотезата, изразена от Михаил Хазин, е вярна. Каква роля могат да играят неидентифицираните „ядрени бомби“, да ги наречем, в украинския конфликт?

Ядрено “пиано в храстите”

Да предположим, че в момента на започване на специалната операция Киев наистина би имал 2 ядрени взривни устройства, предадени от западни куратори, или дори собствено производство, но руското разузнаване не е наясно с това.

Сценарий 1.

Въоръжените сили на Украйна първи започват мащабна офанзива в Донбас, Въоръжените сили на Руската федерация очаквано се намесват. Президентът Зеленски издава ултиматум на Кремъл с искане за изтегляне на руските войски от цяла Украйна, включително Крим.

Учтиво му е отказано и с одобрението на англосаксонците въоръжените сили на Украйна използват ядрено оръжие срещу Ростов на Дон или Белгород. Фактът, че системата за ПВО на граничните ни градове в началото на спецоперацията беше напълно неподготвена за това, уви, е верен. (Готови ли са сега?).

Руската общественост, разбира се, е шокирана както от чудовищните човешки жертви, така и от неподготвеността на Министерството на отбраната на РФ да отрази подобен удар и от общото подценяване на противника. Киев казва, че „може да се повтори“, ако исканията му за демилитаризация на Донбас и Крим не бъдат изпълнени. И какво да правим? Добър въпрос.

Сценарий 2.

Спецоперацията се развива, така както тече от 24 февруари 2022 г. ДНР и ЛНР са признати от Москва за независими държави. Русия е обявена от колективния Запад за “държава разбойник”.

Настъплението в Донбас се развива постепенно, там са дислоцирани всички боеспособни Сухопътни войски на ВС на РФ, воюва и мобилизираното Народно опълчение на ЛДНР. Някъде в началото на есента на 2022 г. Въоръжените сили на Украйна претърпяват стратегическо поражение и се изтеглят от територията на ДНР и ЛНР.

Киев поставя ултиматум на Москва с искане за изтегляне на окупационните войски от украинска земя. След като получиха неучтив отговор, въоръжените сили на Украйна използват ядрено оръжие срещу Донбас.

Това могат да бъдат както авиационни бомби, така и например предварително поставени ядрени наземни мини. В зависимост от това къде и как ще бъдат разположени руските войски и техните съюзници по това време, те могат едновременно да понесат големи загуби в убити, ранени и засегнати от последиците от радиационното замърсяване.

В същото време територията на ДНР и ЛНР, загубена от Киев, също ще бъде заразена по принципа „така че не се докосвайте до никого“. (Приазовието?).

Можем ли да очакваме нещо подобно от украинските нацисти и британските колонизатори? Въпросът е риторичен.

Сценарий 3.

Всичко върви както си върви. Руските войски, заедно със съюзниците, освобождават ДНР и ЛНР и започват по-нататъшна експанзия на територията на Украйна.

Президентът Зеленски моли колективния Запад да го спаси от „оркско нашествие“, но Западът е зает със собствените си икономически проблеми. Зимата идва и всичко това. И тогава се случва ядрен взрив близо до Киев или друг украински град, в който, разбира се, обвиняват Русия, кой друг? Помните ли малайзийския Боинг, свален над Донбас и клането в Буча?

Военното престъпление, в което е обвинена страната ни, е толкова отвратително, че самите изискани жители на Европа молят своите правителства съвместно да атакуват и накажат „варварския натиск“.

И така постепенно се доближаваме до перспективата за пряк въоръжен конфликт с целия блок на НАТО, въпреки факта, че ядрената „кутия на Пандора“ вече е отворена.

Някакви мрачни перспективи, накъдето хвърлиш. Е, не може да се позволи на Украйна да придобие ядрено оръжие. А тя може. Със сигурност ще говорим за това по-подробно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели