Три асеновградски села на протест срещу концесия за добив на мрамор

Време за прочитане:1 Минути, 44 Секунди

Концесия за добив на мрамор в непосредствена близост до къщите на хората от асеновградските села Горнослав, Долнослав и Червен предизвика недоволството на местните.

Решението на Министерския съвет за бъдещата концесия е обнародвано в “Държавен вестник” на 4 ноември.  

След проведено общо събрание живеещите в района започват подписка, която ще бъде внесена в съответните отговорни институции. Недоволните жители на трите села ще подадат жалби по законоустановения ред. Ще информират също община Асеновград, Регионалната екоинспекция и Пловдивската областна управа. Вече са уведомили природозащитни организации за акта, с който според тях, ще бъдат засегнати местообитанията на редица защитени видове. От местната власт няма оценка на околната среда. От Инициативния комитет подчертават, че се готвят и за ефективни протести. Първият протест ще бъде на 19 или 20 ноември, но след уведомяване на общината и полицията.

По думите им, вместо да се правят екопътеки, районът ще се обезлюди.

“Не срещнахме никаква подкрепа от местната администрация. Абсурдно е в непосредствена близост до населени места да има изграждане на кариера”, обясни Диана Димитрова и допълни, че са загубили делото, но са изключили землището на с. Червен.

“От тук нататък следват протести. Обединихме се от трите населени места и ще се борим против незаконната кариера и абсурдното изграждане тук”, допълни тя.

Притесненията са големи на местните. Макар и да са малки селата, те са съживени, идват семейства с малки деца, тъй като до този момент въздухът е много чист. Според жителите, районът ще се обезлюди, тъй като концесията означава болести за населяващите селата.

Действаща кариера за добив на мрамор и мраморна баластра ще е пагубна за този район, казва Катерина Фратева, която има наследствен имот в Горнослав. Припомня също, че селото е в подножието на скалните феномени “Белинташ”, “Караджов камък”, на неолитния храмов комплекс “Лодките”, късноантичната и средновековна крепост “Калето”:

“Освен стандартните неща, за които всички знаем – запрашаване, шум, взривове, това са територии, които са в рамките на проекти на ЮНЕСКО. Те са в резерват “Червената стена” и са в “Натура 2000″, така, че каузата ни е много по-голяма от това да защитим само личните си имоти, личните си животи, личното си здраве”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели