Тримесечно извънредно положение в десет региона на Турция

Време за прочитане:1 Минути, 17 Секунди

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в 10 окръга, най-засегнати от земетресението, което уби хиляди. Броят на жертвите на опустошителните земетресения, които разтърсиха вчера южната част на Турция, достигна 3549 души и 22 168 ранени, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Броят на жертвите непрекъснато нараства, докато спасителни екипи разравят развалините от сриналите се сгради, под които има затрупани хора.

В телевизионно обръщение г-н Ердоган каза, че извънредното положение има за цел да гарантира, че спасителната работа може да бъде „извършена бързо“ в югоизточната част на страната.

Той каза, че мерките ще позволят на хуманитарни работници и финансова помощ в засегнатите региони, но не даде повече подробности.

Ердоган добави, че 70 страни са предложили помощ в издирвателно-спасителните операции.

Турският президент заяви още, че се планира да бъдат отворени хотелите в района на Анталия, където временно да бъдат настанени хора, засегнати от трусовете.

Световната здравна организация предупреди, че броят на жертвите може да нарасне драстично, тъй като спасителите откриват още жертви.

Тежки машини работеха през нощта в град Адана, като светлините осветяваха срутените сгради и огромни бетонни плочи, в сцени, повтарящи се в цяла Южна Турция.

Съобщава се, че повече от 1600 души са загинали в Сирия.

Сирия също отправи призив за помощ. Израел също съобщи, че откликва на сирийската молба за помощ, предадена ѝ чрез трета страна. Иран също каза, че ще съдейства. ООН обяви, че подкрепа ще окажат екипите му на място, а 3000 доброволци на “Белите каски” също участват в издирвателните операции в Сирия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
41
Сподели