Трагедията с двама работници в Перник: Срутилият се изкоп не е бил укрепен

Време за прочитане:1 Минути, 18 Секунди

Четирима работници бяха затрупани при изкопни работи за изграждането на канализация в Перник – двама от тях загинаха на място. От Инспекцията по труда в Перник заявиха, че фаталният изкоп не е бил укрепен правилно и това е довело до свличането на земната маса. Частната фирма от Гоце Делчев от две години участва в строежа, а възложител на проекта е община Перник.

Загиналите мъже са от село Абланица. Двамата оцелели са в добро състояние.

Категорично не са спазени технологичните процедури и изисквания за подобни дейности, заяви пред БНТ Любомир Владимиров – директор на Изпълнителната агенция по труда в Перник.

„Върху мъжете е паднала няколко кубика земна маса. На място се виждат и други нарушения. Тази земна маса, която е покрай страните на изкопа, трябва да е на 1 метър разстояние от него. Това също е допринесло за срутването”, поясни Владимиров.

“Предстои да видим дали работодателят оценил рисковете, дали има изготвен план, но категорично на терен се вижда, че не са спазени необходимите условия за безопасен труд”. Не може да се твърди дали работниците са инструктирани, тъй като вчера не е иззета книгата за инструктаж. Те обаче са работили с лични предпазни средства, посочи директорът.

Изкопът би трябвало да се укрепи по цялата му височина, това трябва да стане с решение на проектанта още в началото на дейностите. Фирмата е проверявана през 2020 и 2021 г., а работниците имат трудови договори, регистрирани в НАП.

Проверката по случая продължава, като се изискват документи от работодателя. Фирмата ще бъде санкционирана с акт за установяване на административно нарушение. Глобата е от 1500 лв. до 15 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели