Техническа неизправност или цигара е причината за пожара във влака София-Варна

Време за прочитане:1 Минути, 24 Секунди

Пожар възникна във влака София – Варна, между село Могила и Каспичан, потвърдиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Сигнал за пожара е приет около 19:40 часа. Изгорели са два вагона. Пътуващите са свалени от влака и няма пострадали хора, с изключение на единия машинист, който е с травма на ръката. Изпратени са общо 5 противопожарни екипа от Шумен и Нови пазар.

Възникването на огъня коментира в „Здравей, България” директорът на Поделение за пътнически превози Горна Оряховица – Димитър Димитров. “Причините за инцидента ще бъдат изследвани тепърва от назначена Комисия първа категория”, обясни той. Димитров подчерта, че компромиси с техническите прегледи и ремонти, които се извършват на композициите, не се правят в БДЖ.

Влакът е бил с четири вагона, пожарът възниква във втория от тях. Пътниците са били 40, всички от тях са били евакуирани и извозени с автобуси и други влакове. 

“Към момента композициите се движат по разписание”, уточни Димитър Димитров.

Според Елена Иванова, която е пътувала в горящия влак, единствено ранният час е бил причина да няма жертви и пострадали при инцидента. По думите й ако вагоните са се запалили в по-късните часове на нощта, повечето пътници са щели да спят. 

Според жена от Добрич, която е пътувала във влака, пожарът е тръгнал от локомотива и огънят е обхванал първия вагон, предава БНР.

Управителят на „БДЖ-Пътнически превози” Христо Иванов допуска, че пожарът може да е тръгнал от запалена цигара. И обясни, че има случаи, при които пътници отиват до тоалетните, където пушат скрито. „Във вагоните има противопожарна система, която реагира при запалване”, добави той.
Според комисар Иван Иванов от пожарната в Шумен вероятно става дума за техническа неизправност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели