Талибаните се намесиха в трагедията с мигрантите край Локорско

Време за прочитане:3 Минути, 1 Секунди

Министерството на външните работи на талибанското движение, което контролира Афганистан, призова българските власти да накажат виновните за смъртта на мигрантите от Афганистан. “Искаме всички международни организации и особено страната домакин да арестуват и поставят трафикантите в ръцете на закона”, казаха талибаните в изявление, разпространено до афганистанските медии в неделя, цитирано от “Интерфакс” и РБК.

Телата на 18 нелегални мигранти от Афганистан, починали в резултат на задушаване, бяха открити в изоставен камион край село Локорско , недалеч от Околовръстния път на София. Вътре са били натоварени 52-ма мигранти от Афганистан, които са пътували към Великобритания, Германия и Франция. Те са били натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него. 34-имата полузадушени бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в столицата. Задържани бяха 7 човека.

Посланикът на Афганистан за мигрантите: Те нямат избор и предпочат да са в камиона

“Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия, те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан”, разказа пред Нова тв д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 ч.. Не знае обаче повече от това, което е известно навсякъде.

“Вашите власти ни уведомиха. Но искам да благодаря за бързата им реакция. И за това, че успяха да окажат в кратко време помощ на оцелелите. Шестима от тях са в по-тежко състояние и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в шок. Но ми престои среща с тях в болница”, обясни д-р Сайфи.

“Като повече мигранти, които пристигат, те нямат документи. Идват без паспорти. Доколкото ни съобщиха нито един от тях няма документи. Но ние си имаме свой начин, който да ги идентифицираме – дали са афганистанци, или не. След разследването, което българските власти направят, и ако е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкова трудно”, обясни посланикът.

“Готови сме да окажем всякаква помощ, но останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се полагат усилия за укрепване на границата, потокът от нелегални мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са загинали, ние можем да информираме техните семейства в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за транспортиране на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти – те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но ситуацията там е такава, че ако ги върнат обратно, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, образование – няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само. Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното съзнание може да се задушат и да не оцелеят”, коментира посланикът.

Според него за да тръгнат всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

“Тези трафиканти взимат огромни пари, често лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва само в България. В Иран също има много такива случаи, в Турция – също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват”, разказва д-р Сайфи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели