С БСП нещата отиват на тотална война! -Депутат на Кирил Петков

Време за прочитане:2 Минути, 3 Секунди

„След освобождаването на заместник-министър Атанас Добрев, който беше свързан с това задкулисие, схемите си продължават, политизацията си продължава, войната в горите си продължава.“

Това заяви пред БНР Александър Дунчев, депутат от ПП, член на Комисията по земеделие в парламента, доскорошен директор на Агенцията по горите и дългогодишен природозащитник.

„Като визия как ще се развива горската система с БСП имаме тотална противоположност и нещата отиват на тотална война“, коментира Александър Дунчев.

Дунчев попита защо се връщат на директорски постове „компрометирани кадри на горската система“ и даде примери с назначения на многократно уволнявани служители и на такива, срещу които горските служители вече са протестирали. „Като визия как ще се развива горската система с БСП имаме тотална противоположност и нещата отиват на тотална война“, коментира Александър Дунчев.

По думите му в системата на горите се случва това, че „от Народното събрание имаме желанието за реформи, от министерството явно нямаме“, а от 20 точки в коалиционното споразумение е изпълнена само една – за електронните търгове.

„Малките фирми са „за“ електронни търгове, защото това е единственият им шанс да се преборят с корумпирани служители, които помагат на големите фирми, нагласят търговете, да се преборят с натиска на големите фирми: когато знаят кой участва на търга, да го елиминират предварително – със заплаха или по друг начин.

Малките фирми в дърводобива много разчитат. Този подход се прилага в цяла Европа, само тук големите не го щат. Тази електронизация сега се вижда като страхотна заплаха за тези монополисти, които се възползваха от схемите“, подчерта Дунчев, според когото „тези, които протестират, не са истинските фирми, които се борят за свободна конкуренция“.

През последната година се добиват рекордни количества едра строителна дървесина предимно от стари гори, алармира Александър Дунчев, който се позова на официални данни на Агенцията по горите.

„От гората се изважда, каквото може. Сече се като за последно. От земеделските земи се е увеличил двойно дърводобивът. Където може да се сече, колкото може.“

Според Дунчев дефицитът не идва заради недостиг от гората, каквито твърдения има, а от това, че „на световния пазар търсенето на дървесина скача главоломно“. Той допълни, че цените ще продължават да растат.

Търсенето се е увеличило двойно, предлагането от горите в същото време пада заради всички климатични кризи, съхнат гори, горят гори. Горските не смогват да запазят горите, за да има достатъчно дървесина. В същото време европейската стратегия за горите казва – трябва все повече да произвеждаме мебели от дърво, продукти от дърво, къщи от дърво, защото дървесината съхранява въглеродния диоксид, вместо дървото да изгние в гората.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели