Сърбия подписа споразумение за “консултации” във външната политика с руския, но няма да признае референдумите в Украйна

Време за прочитане:1 Минути, 6 Секунди

Днес сръбският външен министър Никола Селакович влезе в обяснителен режим, след като в края на седмицата подписа споразумение за “консултации” във външната политика с руския си колега Сергей Лавров.

Сръбски медии отбелязаха, че документът, изглежда, е подписан в руското представителство към ООН, където и двамата първи дипломати бяха за Общото събрание на организацията.

Документът е “технически” и напада “онези, които не са го видели” или си търсят повод да атакуват Сърбия, обясни Селакович. Документът не засяга политиката в сигурността, обясни той, цитиран от телевизия N1.

Същевременно „въз основа на международното право“, Сърбия не може да приеме резултатите от референдумите в ДНР, ЛНР, Херсонска област и Запорожието.

Това заяви в неделя след завръщането си от Общото събрание на ООН външния министър Никола Селакович.

„Република Сърбия, в съответствие с Устава на ООН, както и в съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, не може да приеме резултатите от референдума в украинските региони“, каза министърът, отговаряйки на въпрос на агенция Танюг.

“От една страна, ние сме фундаментално ангажирани с принципите и правилата на международното право и Устава на ООН, от друга страна, това (признаването на резултатите от референдумите) би било в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси, напълно противоположно на нашата национална политика за поддържане на териториалната цялост и суверенитет и ангажимент към принципа на неприкосновеност на границите”, подчерта Селакович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели