Сърбия не иска да се присъедини към НАТО

Време за прочитане:2 Минути, 4 Секунди

Сръбският президент Александър Вучич заяви късно снощи, че страната му преминава през процеса на членство и интеграция в ЕС, но не иска да се присъединява към НАТО.

Думите на Вучич бяха направени на втория ден от специалната сесия на Сръбската скупщина, на която беше обстойно обсъден френско-германският план, подкрепен от САЩ и ЕС, за решаване на косовския въпрос.

Сърбия не иска да се присъедини към НАТО. Сърбия иска да запази и укрепи своя военен неутралитет. Има голяма разлика между европейската интеграция и атлантическата интеграция“, заяви Вучич.

Вучич подчерта, че преките чуждестранни инвестиции са много важни за сръбската икономика и че те плащат по-високи заплати и по-високи пенсии, като добави, че ако има заинтересовани инвеститори от Русия, те са добре дошли в Сърбия.

Той заяви също, че Сърбия ще попречи на Косово да се присъедини към ООН и може да постигне целта си.

Депутатите дебатираха в продължение на два дни на извънредно заседание на парламента за Косово, като в дневния ред беше включен докладът на правителството за преговорите с Прищина.

В доклада на правителството за преговорите с Косово от септември 2022 г. до средата на януари 2023 г. от 40 страници не се споменава френско-германското предложение за решаване на косовския въпрос, но се изброяват досегашните дейности и се прави оценка на напредъка по отделните въпроси и споразумения.

Според доклада не е постигнат никакъв напредък по отношение на Общността на сръбските общини, полицията и съдебната система, а по отношение на енергетиката напредъкът е незначителен, като за липсата на напредък се обвинява основно Прищина.

ЕС изисква от Косово и Сърбия да постигнат окончателно споразумение, което да разреши проблемите между двете страни, за да се постигне напредък в процеса на интеграция.

Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., като повечето държави – членки на ООН, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция, го признаха за отделна автономна държава. Белград, обаче, продължава да го смята за своя територия.

Напоследък страните водят преговори, които са популярни като френско-германското предложение.

През октомври Вучич заяви, че Германия и Франция са предложили да ускорят процеса на членство на Сърбия в ЕС, ако тя признае независимостта на Косово и му позволи да стане член на международни организации.

Според предложението, изтекло в медиите, Косово трябва да позволи създаването на Съюз на сръбските общини в северната част на страната, където живеят предимно сърби.

Представители на ЕС се надяват преговорите по плана да приключат през пролетта на тази година.

Брюксел цели да улесни диалога между Сърбия и Косово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели