Сърбия и Косово постигнаха споразумение за регистрационните номера на колите

Време за прочитане:2 Минути, 15 Секунди

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово. Това съобщи първият дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел, който написа в Twitter: „Имаме сделка!”. Той каза, че и двете страни ще се стремят към нормализиране на отношенията.

Борел уточни, че Сърбия ще спре да издава регистрационни табели с наименованията на косовските градове, а Косово няма да изисква превозните средства със сръбски номера да бъдат пререгистрирани.

През лятото между Сърбия и Косово възникна напрежение заради отказа на двете страни да признават взаимно документите си за самоличност и регистрационните номера на колите. Косовските сърби блокираха пътища, пуснаха сирени за въздушно нападение и стреляха във въздуха.

През август пратеници на ЕС и САЩ договориха решение на проблема с документите за пътуване, което позволи успокояване на обстановката. Тогава Прищина отложи до 1 ноември изискването си влизащите от Сърбия превозни средства да заменят сръбските регистрационни номера с косовски. През последните 11 години Сърбия изискваше същото за превозните средства, които влизат от Косово.

През последните дни преговорите бяха в безизходица, а Брюксел и Вашингтон предупредиха, че може да се стигне до етническо насилие.

Косово планираше тази седмица да започне да налага глоби на около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера. В понеделник премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха, за да преговарят, но не постигнаха споразумение. След това САЩ настояха Косово да отложи с 24 часа налагането на глоби.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че позицията на Сърбия, когато става въпрос за Косово, не е лека заради сърбите, които критикуват всяка стъпка на държавата, но и заради международния фактор, който е коректен на срещите, но в същината си е на страната на Косово, предаде Танюг.

„Не трябва да крием това, всъщност (международният фактор) ще бъде на страната на Прищина и ние сме тук сами и няма от кого да получим помощ в този момент. Не съществува човек, който може да ни помогне и затова за нас е важно да продължаваме да развиваме страната, да отваряме фабрики, да се провираме през иглени уши, да дриблираме с дребни стотинки, но да бъдем силни, единни и да запазим своята държава Сърбия“, каза Вучич.

Вучич припомни, че още през 2011 г. е подписано споразумение за регистрационните номера, а той самият „се бори с ръце и нокти да запази нещо, което е невъзможно да се запази, защото още през 2011 г. е предадено“.

„Получихме оставането на КМ регистрациите като символ на държавата Сърбия, а не защото имат някаква друга стойност“, каза Вучич.

Той добави още, че сръбският народ в Косово може да разчита на подкрепата на Сърбия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели