Сърбия и Косово не се разбраха за регистрационните табели на автомобилите

Време за прочитане:1 Минути, 40 Секунди

Преговорите с ходатайство на Европейски Съюз и Съединени американски щати между Белград и управляващите в Прищина за статута на етническите сърби в Косово не съумяха да понижат напрежението , подхранвано от поредната криза в отношенията между двете страни, а именно спора за регистрационните табели на колите, сподели президентът на Сърбия Александър Вучич, представен от Ройтерс.

Намерението на косовските власти да наложат на сърбите да сменят сръбските регистрационни табели на автомобилите си доведе до вълнения и пътни блокади в Северно Косово в края на юли.

През последните дни Курти предупреди на няколко пъти за опасност от въоръжен конфликт.

Вучич заяви, че продължилите с часове разговори с представителите на Европейския съюз и САЩ не са успели да доведат до споразумение по основните въпроси, като той не уточни в подробности, и че се надява по-нататъшните разговори да доведат до “някакъв компромис”.

След кървава война в края на 90-те години на миналия век Косово, населено предимно с етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., нещо, което Белград, с подкрепата на Китай, Русия и пет държави-членки на ЕС, отказва да признае.

Косовското сръбско малцинство, концентрирано в северната част на страната, претендира за право съгласно споразумение от 2013 г., подписано в Брюксел, за създаване Общност на сръбските общини, населени с предимно сръбско население, което Прищина отказва да приложи, защото счита, че това ще създаде “нова Република Сръбска”, подобно на квазиавтономната Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, която пречи на евроинеграционните процеси на БиХ, тъй като нейният представител в тричленното Председателство на страната използва правото си да блокира всички стъпки, които могат да доведат до сближаване на Босна и Херцеговина с НАТО.

Днес върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел предупреди и Вучич, и Курти, че не му е времето за размирици на Балканите, когато в източна Европа бушува война:

“Международната общност не иска да става свидетел на ново напрежение в близко бъдеще. Двете страни ще носят пълната отговорност за всяка ескалация. За съжаление, не стигнахме до споразумение днес, но това не е краят”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
11
Сподели