Сърбия е нарушила споразумението за регистрационните номера

Време за прочитане:1 Минути, 29 Секунди

Сърбия е нарушила споразумението за регистрационните номера на автомобилите, заяви министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля, цитиран от КосоваПрес.

Косовският вътрешен министър написа във Фейсбук, че косовската полиция, по-специално дирекция „Гранична полиция“, е установила на няколко гранични пункта нелегални (според Косово) регистрационни номера „КМ“ (Косово и Метохия), които са били пререгистрирани през декември 2022 г.

„На база на споразумението между Република Косово и Сърбия (във връзка с регистрационните табели на преводните средства), постигнато в Брюксел през ноември 2022 г., Сърбия се съгласи да прекрати издаването на старите „КМ“ табели и пререгистрацията на вече съществуващите такива. Основавайки се на случаите, които са били регистрирани на нашите (косовските) гранични пунктове, Сърбия цялостно е нарушила това споразумение“, написа Свечля.

Косово няма да позволи влизането и движението на превозни средства с незаконни регистрационни табели КМ, които са били пререгистрирани от декември миналата година насам.

Свечля потвърди, че косовската полиция не е позволила влизането на превозните средства на територията на Република Косово, като е спазила законодателството на страната и постигнатото в Брюксел споразумение.

„Приканваме всички граждани, собственици на автомобили с такива регистрационни табели, да се явят в пунктовете за пререгистрация, разположени навсякъде в Република Косово, за да регистрират автомобилите си с официалните регистрационни номера на Република Косово“, написа Свечля във Фейсбук.

След решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили.

След преговори и компромис на 23 ноември 2022 година Прищина официално се отказа от смяната на регистрационните номера докато се стигне до окончателно решение.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели