Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията около Северна Корея

Време за прочитане:50 Секунди

В понеделник, Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията около Северна Корея, след като Пхенян изстреля вчера междуконтинентална балистична ракета. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на дневния ред на Съвета.

По-рано висш служител от американската администрация обяви, че последният севернокорейски ракетен тест е бил на “ракета с по-голям обсег,  способна да удари много държави”, и коментира, че Съветът за сигурност  трябва да се събере за обсъждания.

Според оценки на японското министерство на отбраната, ако бъде изстреляна по обикновена траектория, такава ракета е в състояние да прелети повече от 15 000 километра, за да достигне континенталната част на Съединените щати.

Франс прес също цитира американски служител, който е заявил, че Съединените щати ще поискат от Китай – основен съюзник на Северна Корея, да помогне за възпирането на Пхенян.

Цитираният представител придружава вицепрезидента на САЩ Камала Харис по време на посещението ѝ в Азия, отбелязва агенцията.

Същевременно, делегация от Северна Корея пристигна в Стокхолм за разговори с американски представители във връзка с ядреното разоръжаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели