Съветът за сигурност на ООН: ,,Война” в Украйна няма, има ,,спор”

Време за прочитане:50 Секунди

Съветът за сигурност на ООН прие първата си резолюция за Украйна, два месеца и половина след началото на военните действия. В документа обаче не са използвани думите “война”, “конфликт” или “инвазия”. Това е направено, за да може да бъде приет документът, тъй като Русия се възползваше от правото си на вето в съвета и блокира всички предишни предложения за приемане на резолюция за Украйна.

Сега резолюцията е приета единодушно, като в нея се “изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна”, предава Би Би Си. Документът също така изразява подкрепа за генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в опитите му да намери мирно решение на 10-седмичния “спор”.

Резолюцията е част от усилията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който се обяви за мирно уреждане на конфликта и предложи посредничество. Гутериш миналата седмица посети Москва и Киев, а в момента текат и опити под егидата на ООН съвместно с Червения кръст за евакуация на цивилното население от Мариупол и от завода “Азовстал”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели