Студени душове и тъмнина: Германски град спира топлата вода, за да оцелее с по-малкo газ

Време за прочитане:2 Минути, 38 Секунди

Европа вече започна да въвежда енергоспестяващи мерки, включително спиране на топла вода в душовете и баните на общинските сгради.

Градовете в Германия изключват светлините на обществени паметници, спират фонтаните и налагат къпане със студени душове на общинските плувни басейни и спортни зали, докато страната се опитва да намали потреблението на енергия на фона на задаващата се руска газова криза, съобщава Guardian.

Хановер стана първият голям град, който обяви енергоспестяващи мерки, включително спиране на топла вода в душовете и баните на общинските сгради.

Общинските сгради в столицата на провинция Долна Саксония ще се отопляват само от 1 октомври до 31 март при не повече от 20 градуса по целзий стайна температура и ще забраняват използването на мобилни климатици и вентилаторни печки.

Детски ясли, училища, домове за възрастни хора и болници няма да спазват спестяващите мерки.

„Ситуацията е непредвидима“, каза кметът на града Белит Онай от партията на Зелените. „Всеки киловатчас има значение за критичната инфраструктура, която трябва да бъде приоритет.“

Целта на Хановер е да спази изискванията на Европейската комисия от тази седмица, която призова държавите-членки да направят икономии на газа от поне от 15%, за да гарантират, че могат да се справят и при пълно спиране на синьото гориво от Русия. Германия, която е по-зависима от вноса на руски газ от други европейски страни, е под натиск да бъде сред първите държави, които въвеждат ограниченията.

В германската столица Берлин, около 200 исторически паметника и общински сгради бяха потънали в мрак в сряда вечерта, тъй като градът изключи светлините на най-популярните точки, за да пести електричество. Паметниците, които преди са били осветени през нощта, включват Колоната на победата в парка Тиргартен, Мемориалната църква на Брайтшайдплац и Еврейския музей.

„Пред лицето на войната срещу Украйна и енергийните заплахи на Русия е жизненоважно да боравим с енергията си възможно най-внимателно“, каза Бетина Яраш, сенатор по околната среда на Берлин.

Германия използва по-голямата част от вноса на газ за отопление на домовете и захранване на индустрията. Но докато енергийният спешен план ще стартира през юни, повечето частни домакинства в Германия плащат сметките си за газ с определени авансови плащания и все още не са изпитали пряко драматичните увеличения, които биха се отразили на потребителите.

В четвъртък правителството на Германия потвърди, че планираната допълнителна такса за газ за клиентите може да бъде много по-висока от очакваното.

„Все още не можем да кажем колко ще струва газът през ноември, но горчивата новина е, че определено е няколкостотин евро на домакинство“, каза министърът на икономиката Робърт Хабек.

Германия също използва газ за генериране на около 15% от нуждите си от електроенергия, където общинските власти са решили да направят относително стабилни спестявания.

Град Мюнхен, в южната част на Германия, тази седмица обяви, че ще изключи прожекторите на кметството си на площад Мариенплац, който обикновено е осветен до 23 часа, и ще има само студена вода в общинските служби. Фонтаните също ще бъдат изключени през нощта.

Нюрнберг затваря три от четирите закрити плувни басейна и ще остави откритите си басейни отворени до 25 септември.

През април Берлин обяви мерки за поддържане на откритите си плувни басейни с два градуса под зависещата от времето стандартна температура през целия летен сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели