Столтенберг призова Анкара да ратифицира молбите за членство в НАТО на Швеция и Финландия

Време за прочитане:1 Минути, 51 Секунди

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да ратифицира молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към военната организация, повтаряйки твърдението си, че скандинавските съседи са направили достатъчно, за да удовлетворят исканията на Анкара да се справят с екстремизма.

Генералният секретар на пакта посочи, че борбата с тероризма ще бъде на преден план в дневния ред на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

На пресконференция в Анкара, застанал редом с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, Столтенберг също осъди изгарянето на свещената книга на мюсюлманите, Корана, на протест в Швеция, но каза, че това не е незаконно в Европа.

Турция и Унгария са единствените членки на НАТО, които не са ратифицирали присъединяването на Финландия и Швеция в процес, който трябва да бъде единодушен.

Столтенберг и повечето съюзници отдавна казват, че и двете северни съседки трябва да се присъединят едновременно, но през последните дни висшият служител на НАТО смекчи позицията си на фона на нежеланието на Турция да ратифицира присъединяването на Швеция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган възразява по-специално срещу кандидатурата на Швеция, която обвинява, че дава подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана от Турция, ЕС и САЩ за терористична организация.

Турският външен министър заяви, че ще обсъди въпроса за кандидатурите на Швеция и Финландия и с американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще посети Турция следващата седмица. На пресконференцията със Столтенберг Чавушоглу каза, че ще обсъди с Блинкън също двустранните отношения и руската инвазия в Украйна.

НАТО планира да осигури подслон на хиляди разселени хора в Турция след разрушителните земетресения, съобщи на пресконференцията Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.

НАТО строи временни убежища и планира да изпрати десетки хиляди палатки в Турция през следващите дни и седмици, каза генералният секретар на пакта.

“Това е най-смъртоносното природно бедствие на територията на НАТО от създаването на Алианса”, каза Столтенберг и допълни, че НАТО ще използва своите стратегически способности за въздушен транспорт, за да превози необходимата помощ.

Само в Турция при разрушителните земетресения миналата седмица бяха сринати или тежко повредени над 50 000 сгради в 10 окръга в южната и югоизточната част на страната.

По последни данни загиналите в Турция са 36 187 души, съобщи по-рано днес Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели