Стив Джобс получи посмъртно най-високото американско отличие

Време за прочитане:1 Минути, 2 Секунди

Основателят на Apple бе удостоен посмъртно с Медал на свободата за приноса му в технологиите.

Основателят на Apple Стив Джобс бе удостоен посмъртно с Президентския медал на свободата за приноса му в технологиите. Наградата е най-високото гражданско отличие в САЩ. Американският държавен глава Джо Байдън награди 17 души на специална церемония в Белия дом.

„Неговата визия, въображение и креативност доведоха до изобретения, които промениха и продължават да променят начина, по който светът комуникира”, каза Байдън при обявяването на отличието.

Бащата на дигиталната революция получава Медала на свободата 10 години след смъртта си. Джобс основава Apple през 1976 г. заедно със Стив Возняк.

Сред получилите още отличието са активисти за човешки права, спортисти, политици, новатори и представители на академичната общност. Посмъртно с Медал на свободата бе удостоен и покойният сенатор Джон Маккейн. Награда спечелиха и футболистката Меган Рапиноу, която се бори активно за равенство между половете и за правата на сексуалните малцинства, а също и най-награждаваната американска гимнастичка Симон Байлс. Тя е само на 25 години, но е най-младата носителка на Медала на свободата.

Сред отличените беше и американският актьор и режисьор Дензъл Уошингтън, носител на „Оскар“ и „Златен глобус“, който не успя да се включи в церемонията заради положителен тест за COVID – 19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели