Стартира разследване за дългогодишна корупция на Капитан Андреево

Време за прочитане:1 Минути, 18 Секунди

Парламентарната антикорупционна комисия ще изслушва управителя на “Евролаб” Васил Димитров, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов, съобщи председателят ѝ Михал Камбарев в Народното събрание.

В комисията са поканени още председателят ДАНС и директорът на ГДБОП.

Причината е казусът с фирмата на “Евролаб”, която оперира на ГКПП “Капитан Андреево”. В понеделник депутатът от ПП Росен Костурков съобщи, че представител на фирмата е предложил подкуп в размер на 6 милиона лева на година на директора на БАБХ. Парите са предложени от бивш депутат, а целта е фирмата, която от 10 години осъществява всички дейности по санитарния контрол на границата, да запази дейността си. По думите му тя е избрана по “неясен начин” от министъра на земеделието (Мирослав Найденов, ГЕРБ) през 2012 г. Договорът изтича в края на ноември 2021 г., а след това – на 31 януари, от зам.-директора на БАБХ е подписан нов при “неясен конкурс и при абсолютна забрана на новия министър на земеделието да се подписват договори”
Договорът обаче неотдавна бе прекратен, като в момента фирмата обработва само документи, но саботира дейността, забавяйки процеса. Освен това фирмата не напуска помещенията, заради което областният управител на Хасково трябва да предприеме стъпки по принудително извеждане.

В понеделник в интервю за БТВ Костурков заяви, че притеснителното в случая е, че една частна фирма отговаря за първото разпечатване на камионите, а на мястото няма никакви камери.

Депутатът твърди, че легалните приходи на въпросната фирма са около 10 млн. лв. на година, а щом сега са предложени 6 млн. лв. на година, то има съмнения за контрабанда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели