Сръбският президент Вучич номинира Ана Бърнабич за премиер

Време за прочитане:1 Минути, 4 Секунди

Президентът на Сърбия Александър Вучич номинира досегашния премиер на страната Ана Бърнабич да оглави следващото правителство, съобщи Ройтерс.

Номинацията на Бърнабич беше оповестена днес повече от пет месеца след като тяхната Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели най-много гласове на парламентарните избори. Определянето на нов премиер закъсня, защото се забави и свикването на парламента заради нередности при вота в една от изборните секции.

„В съответствие с Конституцията на Сърбия, и след като изслушах мненията на коалиционните партньори, реших да номинирам Ана Бърнабич като кандидат за поста министър-председател“, съобщи Вучич по време на телевизионно обръщение.

Решението е „било трудно“, призна президентът, но според него опитът на Бърнабич е необходим в сегашните трудни условия, особено в очакване на наближаващите трудни есен и зима.

Вучич заяви, че има „безгранично доверие“ в 46-годишната Бърнабич, която стана първата жена премиер на Сърбия и първият открито хомосексуален правителствен ръководител на страната.

Сръбският президент каза още, че правителството ще претърпи основна реорганизация през 2024 г., две години преди следващите избори, но не даде повече подробности.

Сръбската прогресивна партия има 120 места в 250-местния парламент, което означава, че трябва да търси партньори за съставянето на ново правителство. Социалистите имат 31 места, а Съюзът на унгарците във Войводина – 5 места. Последните две партии са традиционни съюзници на СПП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели