Срив в електрозахранването на АЕЦ “Запорожие”

Време за прочитане:1 Минути, 37 Секунди

След авария в електрозахранването в АЕЦ “Запорожие”, системите за сигурност са сработили и станцията е била повторно свързана към мрежата. Това съобщиха в четвъртък, 25 август, властите в региона, който в момента е под контрола на руските сили.

Аварийни екипи незабавно са пристигнали на място и специалистите са възстановили електрозахранването, се казва още в съобщението.

По предварителни данни е имало късо съединение в електропреносната мрежа, което е довело до масивен пожар в полето, в резултат на което се е стигнало до срив в енергийната система.

По-рано същия ден Владимир Рогов от временната проруска военно-гражданска администрация на Запорожка област съобщи, че град Мелитопол е останал без електричество, но не посочи причините за инцидента.

Още миналата седмица от Държавната инспекция за ядрен отговор на Украйна алармираха, че спирането на енергоблоковете на АЕЦ “Запорожие” и загубата на източници на енергия ще доведе до изпускане на радиация.

От украинското ведомство предупредиха изрично, че точно по този сценарий се случи катастрофата в АЕЦ “Фукушима” през 2011 г. Те припомниха, че постоянното електрозахранване е необходимо за охлаждането на ядреното гориво в активните зони на реакторите, както и за отработеното гориво в предвидените за това басейни. Заради руския обстрел вече са унищожени три от четирите линии, които свързват АЕЦ “Запорожие” с украинската енергийна система, отбелязаха те тогава. Ако тя бъде повредена, ядреният обект ще загуби възможност да получава електроенергия за собствените си нужди.

От проруската власт, както и от руските официални медии, посочват днес, че причината за спирането на електрозахранването е бил “масиран обстрел от украинските войски”.

Кореспонденти на украинското издание “Суспільне” обаче съобщават, че в цялата окупирана от руснаците Херсонска област няма ток и вода. В по-голямата част от региона няма и мобилна връзка. Кметът на Енергодар в Запорожка област Дмитрий Орлов обвини руските войски, че заради действията им, в града няма ток и вода.

Местните жители твърдят, че руските сили умишлено са подпалили гората в околностите на Енергодар, което е довело до прекъсване на електрозахранването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
11
Сподели