Средната пенсия в 17 области пенсиите надхвърлиха дохода от минимална заплата

Време за прочитане:2 Минути, 20 Секунди

Средната пенсия в 17 области надхвърля реалния доход на хората, които работят срещу минимална заплата. В София средната сума, получавана от пенсионерите, даже е само на 5 лв. разстояние от основната минимална заплата преди приспадането на осигуровките и данъците, които я намаляват още повече. В половин България средната заплата не достига две минимални заплати и сега, преди очакваното увеличение на най-ниското възнаграждение от 710 на 780 лв., т.е. при тях имаме обратния проблем на това, което Европейската комисия счита за адекватна минимална заплата (50% от средната). В три икономически дейности с четвърт милион заети ситуацията е същата – минималната заплата надхвърля 50% от средната. И в същото време българите остават с най-ниските доходи в ЕС, а след Нова година хиляди пенсионери ще изпаднат отново под линията на бедност, след като тя се вдигне на 504 лв.

С тези дисбаланси в основните социални показатели изпращаме 2022 г. Те са натрупани благодарение на продължаващите вече години произволни административни вмешателства в доходите, в които ту пенсиите изостават драстично от ръста на заплатите, ту обратното. Тези вмешателства от години са и единственото действие на държавата в социалната сфера, вместо усилията й да се съсредоточат в стимули за растеж и изсветляване на икономиката и укрепване на връзката между осигурителен принос и получавана пенсия. Припомняме основните решения в социалната сфера тази година:

  • две увеличения на пенсиите (от 1 юли и от 1 октомври), с които общо разходите за пенсии за десетте месеца на тази година се увеличиха с 15,1% спрямо тези за същия период на 2021 г., без да броим добавките, изплащани до средата на годината;
  • едно увеличение на минималната заплата – от 1 април, като размерът й се повиши от 650 на 710 лв. или с 9,2%.

Средна пенсия срещу минимална заплата

В 17 области средната пенсия е по-висока от нетния размер на минималната заплата (около 550 лв. след приспадането на данъци и осигуровки). Последните данни на НОИ са за деветмесечието на годината, т.е. тук дори не влиза последното преизчисление от октомври, след което средната пенсия достигна 725 лв. – с 15 лв. отгоре на минималната заплата.

В София още през септември средната пенсия е 705,84 лв. – делят я само няколко левчета от размера на защитеното трудово възнаграждение. След преизчислението през октомври и увеличението на тавана от 2000 на 3400 лв., средната пенсия вероятно е задминала сериозно най-ниското възнаграждение за работещите.

Над 600 лв. средно – т.е. доста повече от работещите на минимална заплата, получават и пенсионерите в област Бургас – 646,26 лв., Перник – 640,32 лв., Варна – 622,61 лв., Стара Загора – 620,56 лв., Кюстендил – 609,84 лв., Софийска област – 608,58 лв. Другите области, където още преди октомврийските промени средната пенсия е над 550 лв. (реалният доход на получаващите минимална заплата) са Велико Търново, Враца, Габрово, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, Хасково, Ямбол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели