Спортните министри – от сладкари, през филолози, та до „мутри“

Време за прочитане:2 Минути, 59 Секунди

Едно от най-слабите и силно подценявани звена на родната политическа сцена винаги е било именно спортното министерство. Откакто съществува като самостоятелна структура на управление, начело на него застават абсолютни лаици, политически безхаберници, хора, непознаващи спортната дейност, структурите, нормативните уредби и мениджмънта.


В няколко материала ще ви покажем виновниците, които съсипаха българския спорт.
Сред тях имаше – бивш ресторантьор и таксиджия, изявени спортисти и треньори, но слаби управници, известна филоложка, рекламен бос, все лица, които с нищо не спомогнаха българският спорт да запази извоюваните си позиции и положителен имидж на световна спортна сила.


През миналия век, България няколко десетилетия се славеше като страна с отлична спортна репутация, еталон в методиката, подготовката, работата с подрастващи таланти и постигането на отлични спортни резултати на нашите волеви състезатели и именити треньори.
Българският опит и знания в различни спортове са били взаимствани и копирани от много страни по света с развити икономики и стандарт на живот. На фона на всичко това, заради няколко нескопосани правителства, които силно пренебрегнаха проблемите на спорта, назначавайки абсолютно некомпетентни лица за спортни ръководители, доведоха българския спорт до крах, да нямаме нормални зали, терени, басейни, салони за практикуване на професионален и аматьорски спорт.
Ето ги и виновниците, които разсипаха българския спорт през годините.
Давалият партиен подслон на Симеон Сакскобургготски, Васил Иванов-Лучано придоби огромна популярност с няколко факта.
Бивш таксиметров шофьор, известен столичен ресторантьор и сладкар, освен много тачен от Царя, бе и приятел по чашка на Иван Славков – Батето. Той ще остане в политическата история с факта, че заради него бяха сменени цели два закона. Първо, да стане от директор на Агенцията за младежта и спорта, до първият спортен министър в най-новата история. И втория факт, който е повече от потресаващ, да може този ръководен пост да се заема от лице без висше образование. Така бившият ресторантьор безпрецедентно се превърна в първия министър в страната без висше образование. На въпроса, дали тепърва мисли да учи, тогава той отговоря:

„Ако взема диплома за висше образование, ще стана за смях – нали с това съм известен, че нямам диплома”, каза Лучано.


Той ще остане в историята и като човека, който дава път на 21-годишния Делян Пеевски, да влезе в недрата на голямата политиката, точно чрез Спортното министерство. За ролята, прегрешенията и извършените безобразия от сегашния депутат на ДПС и преследван по “закона Магнитски”, може да съдите сами.
След скандалния Лучано, спортното министерство отново придоби статут на Държавна агенция за младежта и спорта, а начело по време на управлението на Тройната коалиция, застана легендарната състезателка по стрелба Весела Лечева. Тя бе потвърждение на правилото, че независимо от голямата си популярност в спортните среди, не притежава необходимия капацитет и административен опит да ръководи подобна институция. В самото начало на нейното управление прозираше конфликт на интереси, заради участието на покойния и съпруг – Манол Велев в много спортни проекти, както и стопанисване на спортни имоти. Имаше няколко назначения по тази ос, които още от самото начало разбуниха политическите духове и предвещаваха буря. Именно в този период, на 11 юли 2007 г. пред входа на офиса си, Велев, е прострелян в главата. Бизнесменът остава в кома, цели 14 години, до смъртта си, на 25-и март 2022 г. Лечева се слави като много приближена и на бившия президент Георги Първанов, тя има участие в три парламента след напускането на спортното ведомство, като чак след разразил се публичен конфликт с Корнелия Нинова бе извадена от депутатските листи.


Очаквайте утре втора част на поредицата: Как с идването на ГЕРБ на власт бе назначен министър, който не може да върже три изречения, а после дойде ред на филолог, който няма нищо общо със спорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели