Според Ердоган, нито САЩ, нито Русия ще използват ядрено оръжие

Време за прочитане:1 Минути, 25 Секунди

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след срещата между ръководителите на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) и Службата за външно разузнаване на Русия, проведена по-рано тази седмица в Анкара, е бил информиран от негов  началник на разузнаването, че никоя от страните няма да използва ядрени оръжия, съобщава “Ройтерс”.

На връщане от срещата на Г-20 в Бали той посочил, че Вашингтон и Москва трябва да се срещат често, за да може да бъде предотвратена нова световна война.

“Не дай Боже, (използването на ядрени оръжия) може да доведе до нова световна война. Нека не позволяваме това да се случи”, добави той.

Отношенията между САЩ и Русия се сринаха до най-лошото си ниво от десетилетия, след като Москва започна инвазията си в Украйна през февруари. Заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрени оръжия във войната в Украйна засилиха опасенията за ескалация на конфликта.

Турският лидер заяви, че Байдън му е казал, че въпросът е “в негови ръце”.

Г-7 вече предупреди, че Москва ще се изправи пред “тежки последствия”, ако използва каквито и да е химически, биологични или ядрени оръжия във войната си с Украйна.

Русия твърдеше миналия месец, че украинските сили планират да взривят “мръсна бомба” в Украйна и обвинят за това Москва, за да насочат световното обществено мнение срещу нея. Мръсната бомба е конвенционално взривно устройство, покрито с радиоактивни материали.

Проверката на МААЕ обаче не откри признаци на “недекларирани ядрени дейности” в три обекта, които инспектира в Украйна по искане на Киев след обвиненията на Русия.

На своя ред президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че светът може да се изправи пред “Армагедон”, ако руският му колега Владимир Путин използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели