Спешна визита: Фон дер Лайен обяви, че ще пътува днес до Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски

Време за прочитане:1 Минути, 4 Секунди

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че днес ще пътува до Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Тя уточни, че разговорът ще засегне европейската подкрепа за Украйна. По нейните думи досега Европа е предоставила на Украйна над 19 милиарда евро финансова помощ, без тази сума да отчита осигурената военна подкрепа.

Възстановяването на Украйна ще изисква огромни ресурси, затова не само ще оказваме подкрепа с финансиране, но и ще дадем възможност на страната да се възползва максимално от своя потенциал, посочи председателят на ЕК пред евродепутатите в годишната си реч за състоянието на ЕС. Тя настоя ЕС да насочи силата на единния пазар, за да помогне за ускоряването на растежа и създаването на възможности в Украйна. По нейните думи предстои да бъде осигурен двустранен безпрепятствен пазарен достъп – за украински стоки в ЕС и за европейското производство в Украйна, както и премахването на роуминга.

Фон дер Лайен посочи, че от март Украйна изнася ток за ЕС след свързването на електропреносните мрежи. Тя настоя взаимноизгодната търговия да се разшири значително.

Нашият единен пазар е сред най-големите успехи на Европа. Време е да го превърнем в успешно начинание и за нашите украински приятели. Затова отивам днес в Киев, за да обсъдя подробно тези въпроси с президента Зеленски, обобщи председателят на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели