Спасителните операции в Турция приключват

Време за прочитане:1 Минути, 1 Секунди

Днес се очаква да бъде сложен край на спасителните операции в Турция. Турската Дирекция за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) съобщи, че операциите по издирване и спасяване са приключили в повечето провинции почти две седмици след разрушителните земетресения този месец в Турция и Сирия. В тях се включиха около 13 000 души, сред които и много спасителни екипи от чужбина.

„Намираме се пред може би най-голямата катастрофа, с която сме се сблъсквали в историята. Щетите от земетресенията и вторичните трусове – които бяха повече от 5700 – не бяха ограничени само до засегнатите 11 провинции“, каза Юнис Сезар, ръководител на AFAD.

Броят на жертвите след двете разрушителни земетресения само в Турция е над 40 600 души, съседна Сирия също пострада тежко. Освен тежката хуманитарна ситуация, стотици хиляди турски деца може да изостанат от училище през следващите месеци, защото сградите са унищожени, а много учители са загинали.

Палатковият лагер е новият дом за много деца от турския град Нарлъ. Земетресението ги завари във ваканция, но шансовете да се върнат на училище скоро са много малки.

Въпросите за решаване са много, защото учебниците и тетрадките са под руините. След труса всички се опитват да изградят наново живота си. Доставките на храна се извършват от армията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели