Собственикът на „Лукойл Нефтохим“ се мести

Време за прочитане:2 Минути, 6 Секунди

Търговският клон на руския гигант „Лукойл“ – Litasco – мести част от операциите си в Дубай през последните няколко месеца. Причината са европейските санкции срещу Москва, съобщава Reuters, позовавайки се на различни вътрешни източници. Компанията е позната в България като собственик на петролната рафинерия в Бургас – „Лукойл Нефтохим“.

Според запознати източници, европейските санкции срещу Кремъл тласкат търговците към неутрална територия. Litasco, която е базирана в Швейцария, е преместила най-малко 15 души в Дубай, където преди това имаше само представителство.

Тези, които са се преместили, включват глобалния ръководител на търговията с петрол, търговецa на дестилати и HR екипа на фирмата, посочват седем души, запознати с въпроса. Руски граждани също са сред преместилите се в Дубай. На всички преместили се е предложено увеличение на заплатите. Някои служители обаче са предпочели вместо това да напуснат компанията.

Те постепенно се преместват в Дубай. Това е неизбежно предвид последния пакет от европейски санкции, които забраняват закупуването на руски петрол от 5 декември. Те няма да имат какво да правят в Швейцария“, каза един от източниците на търговците.

От 5 декември европейски и швейцарски субекти няма да могат да купуват руски морски суров петрол, а от февруари рафинираните продукти също ще бъдат забранени.

„Лукойл“ отказва коментар. Дъщерното дружество Litasco заяви, че не коментира търговски или бизнес въпроси.

Наличните данни към 2019 г. показват, че Litasco търгува малко под 4 милиона барела на ден суров петрол и продукти, като почти две трети от този обем е нефт за трети страни.

Според друг източник на Reuters, Litasco обмисля да премести централата си в Дубай.

Един от източниците казва, че Litasco ще насочи руския си петрол към своите руски рафинерии и ще купува повече суров петрол от трети страни за своите европейски рафинерии. Сортовете от Северно море Johan Sverdrup и Forties са сред тези, които се използват като заместител на основния експортен клас на Русия – Уралс.

Ходът на Litasco е част от по-широка тенденция на търговските фирми, които преместват дейността си в ОАЕ, за да останат в руския бизнес.

Lіtаѕсо yпpaвлявa чeтиpи paфинepии в Pycия и oщe тpи в Итaлия, Pyмъния и Бългapия и имa 45% дял в paфинepиятa Zееlаnd в Hидepлaндия. Итaлиaнcĸият зaвoд нa ĸoмпaниятa e oбявeн зa пpoдaжбa и e пpивляĸъл интepec oт чacтнaтa инвecтициoннa ĸoмпaния Сrоѕѕ Вrіdgе. 

В последните месеци в България пък се заговори за одържавяване на рафинерията в Бургас. Темата бе възродена от „Демократична България“. Припомняме, че от години швейцарското дружество не плащаше корпоративен данък в България.

Итaлиaнcĸият зaвoд нa ĸoмпaниятa e oбявeн зa пpoдaжбa и e пpивляĸъл интepec oт чacтнaтa инвecтициoннa ĸoмпaния Сrоѕѕ Вrіdgе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели