Случаят „Локорско”: Още арести заради смъртта на мигранти от Афганистан

Време за прочитане:2 Минути, 53 Секунди

Расте броят на задържаните по случая “Локорско”. Вече има осем арестувани. 

Трима са задържани в района на София още снощи, като един от тях е арестуван на около 5 километра от изоставения камион. Вероятно той е управлявал превозното средство преди да го изостави до с. Локорско.

Други петима са задържани в Бургас, Каблешково и Карнобат. Те са отведени тази нощ в полицията в Бургас, а в домовете им са намерени доказателства за каналджийство, както и за конкретния превоз на нелегални мигранти.

Обвиненията, които ще им бъдат повдигнати, са свързани с незаконно преминаване на държавната граница, за каналджийство и за смъртта на 18-те мигранти. Все още обаче не е ясно дали обвинението ще е за умишлено убийство или убийство по непредпазливост.

Спецакции имаше в петък вечер в София, Бургас и Смолянско.

Следствените действия и огледите на терен продължиха през цялата нощ, а пътят към камиона остана затворен. Тази сутрин беше извършен повторен оглед.

Събрани са ДНК проби от кабината на камиона, за да се докаже кой е шофьорът и кой негов спътник. Събрани са и пръстови отпечатъци. 

По обяд на мястото, където камионът беше изоставен, пристигна тежка техника на звеното за аварийна помощ и безопасност към столичната община и Пожарната, за да може той да бъде изтеглен.

По неофициална информация, задържаните в Бургас са отговаряли за оборудването на камиона и изграждането на укритието в него, както и за логистиката по трафика на мигрантите.

Задържаните в София са били организатори на каналджийството като сред тях е и уличеният за ръководител на групата, сочи още информацията.

Според запознати с разследването преди да бъде изоставен край Локорско, организаторът се е возил в кабината на камиона.

Камионът, в който бяха открити мигрантите, е имал един собственик по документи и друг реален собственик, като се изяснява дали и двамата имат съпричастност към случая на трафик на нелегални имигранти, съобщи БНР.

Днес, задържаните в Бургас ще бъдат конвоирани до София.

Междувременно от “Пирогов” съобщиха, че нощта е преминала спокойно за пострадалите мигранти, настанени в лечебното заведение. Двама мъже продължават да са под интензивно 24-часово наблюдение и лечение. Останалите четирима мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията на “Пирогов”.

Дежурният лекар съобщава за подобрено общо състояние.

Мигрантите, настанени в “Пирогов”, имат увреждане на мускулатурата поради продължително обездвижване.

Припомняме, че в петък (17 февруари) 18 мигранти, сред които и едно дете, починали от задушаване, бяха открити в тайник на превозното средство, в изоставен камион в софийското село Локорско. Други 34 млади мъже от афганистански произход са настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но има и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали. 

Към 17:30 ч. в болница „Св. Анна“ са били хоспитализирани седем души, във Военномедицинска академия – осем, в  “Пирогов“ – седем, в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – четири, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – четирима, в Медицинския институт на МВР – четирима.

Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани. 

Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, след което са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско, съобщи директорът на НСлС Борисалв Сарафов снощи. 

Камионът е изоставен повече от 24 часа преди да бъде открит. Сигнал подали местни, които видели част от мигрантите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели