Служебното правителство одобри покупката на осем нови F-16

Време за прочитане:1 Минути, 9 Секунди

Служебното правителство одобри проекта на договора за придобиване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 и упълномощи военния министър на подпише контракта с департамента по отбрана на САЩ, още преди депутатите в 48-ото Народно събрание да са дали своето одобрение. Заедно с все още недоставената, но изцяло платена първа партида, общо страната ни ще разполага с 16 американски самолета.

Министерският съвет на Република България прие решението за одобряване на проекта за закупуване на нови самолети F-16 Block 70. Към тях ще има военни боеприпаси, средства за обучение, поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили.

Одобрен е и проект на международен договор (LOA) BU-PLBC „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“.

Така министърът на отбраната се упълномощава от правителството да подпише договорите за вторите 8 американски изтребителя веднага след решението на парламента.

Новите 8 самолета ще струват близо 2,6 милиарда долара, а офертата на Съединените щати важи до 15 декември.

Решението за закупуването на още осем изтребителя вероятно ще бъде взето следващия месец, като в Народното събрание силите са почти изравнени. ННай-голямата политическа сила ГЕРБ подкрепя сделката, след при управлението на Бойко Борисов бяха поръчани и платени първите осем. “За” американските самолети са и „Демократична България” и ДПС, но против са „Продължаваме промяната”, БСП, „Възраждане” и „Български възход”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели