Служебният министър се отказа да въвежда двойни тарифи на тока

Време за прочитане:1 Минути, 9 Секунди

Министерството на енергетиката отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. „България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток.” Това пишат от ресорното министерство, след като по-рано предложиха хората, които ползват повече ток да плащат по по-високи цени.

От енергийното министерство уверяват, че се полагали всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което би позволило да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, уточняват още от енергийното министерство.

„Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара”, пишат още от Министерството на енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели