Служебният кабинет на Радев пое нов дълг за 180 млн. лв. при рекордно висока лихва

Време за прочитане:1 Минути, 17 Секунди

Затъването на България продължава. Страната ни пое нов дълг, след като преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 5,5 години, деноминирана в лева, при рекордно висока среднопретеглена доходност (лихва) от 5,65%. 

Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации в размер на 200 000 000 лв. и лихвен процент 3.20% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 19 октомври тази година. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

На проведения в понеделник аукцион за 200 млн. лева обаче бяха пласирани книжа за 180,55 млн. лева, като общият размер на подадените поръчки достигна 208,2 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1,04 пункта.

Беше постигната среднопретеглена доходност (лихва) от цели от 5,65%, показват резултатите от аукциона, оповестени на страницата на Българската народна банка.

Това е доста по-висока годишна доходност от тази в размер на 4,13%, която беше реализирана при аналогичния аукцион за 5 и 1/2-годишни книжа, проведе през последната седмица на септември.

Постигнатата вчера доходност от 5,65% е много по-висока дори от тези по 10 и 1/2-годишните книжа на проведените два такива аукциона по-рано през октомври (на аукциона на 3-ти октомври доходността беше от 4,01%, а на този на 10-ти октомври – от 4,47%).

Трябва да се има предвид, че колкото по-висока е постигната доходност, толкова по-неизгоден е новият дълг за държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели