Служебният военен министър Димитър Стоянов намери писмото на Борел за боеприпаси за Украйна

Време за прочитане:1 Минути, 28 Секунди

Комисарят по външните въпроси на ЕС Жозеп Борел, е изпратил писмо до България за изпращането на оръжия от наша страна към Украйна”. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов, цитиран от БГНЕС.  

Само няколко часа по-рано Стоянов обяви: “В Министерството на отбраната не е получавано писмо като цитираното от Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност, за предоставяне на боеприпаси на Украйна.” Очевидно най-накрая писмото е стигнало от Брюксел до София.

За това, че Борел е изпратил писма до всички министри на отбраната на страните членки, в които настоява те да осигурят боеприпаси за Украйна, налични в складовете им, стана ясно още преди два дни. Това стана на съвместен брифинг на върховния представител, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

“В това писмо се казва ясно всяка държава каквито възможности има да изпрати подкрепа за Украйна, като в голяма част от писмото е изразено и желанието за закупуване на 155 милиметрови гаубици, с които България не разполага. Тази съвместна покупка не е ясно колко ще струва”, заяви в четвъртък Стоянов. “Ние имаме нормативна уредба, която казва ясно с каква техника трябва да разполагаме, няма да падаме под минимума”, коментира още военният министър.

Той призова българските политици да не спекулират с темата за модернизацията на Българската армия. Нека видим какво бе направено за 12 г. при управлението на Борисов – един проект за F-16 и един за патрулните кораби, без въоръжение, в стил „лодки и платноходки“. 

Стоянов натърти, че именно по време на настоящето служебно правителство бе подписан вторият договор да изтребителите F-16, три договора за въоръжението на корабите и бе рестартиран проектът за бойна машини на пехотата, замразен по времето на правителството на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели