След четири вота, СЕМ утвърди нов Управителен съвет на БНР

Време за прочитане:3 Минути, 0 Секунди

След три неуспешни опита, при четвъртото гласуване, Съветът за електронни медии все пак утвърди предложения от генералния директор на БНР Милен Митев, нов състав на Управителния съвет на радиото. В него влизат музикантът Теодосий Спасов, журналистът Валери Запрянов, координаторът за международната дейност на БНР Албена Миланова и юристът Димитър Димитров.

На заседанието на медийния регулатор миналата седмица предложеният от Милен Митев нов УС не събра подкрепа. Членовете на съвета Пролет Велкова и Симона Велева тогава гласуваха с “въздържал се”.

При първите три вота внесените номинации събраха подкрепата на трима от общо петимата комисари– на председателя на СЕМ Соня Момчилова и на колегата й от квотата на президента Румен Радев – Габриела Наплатанова, както и на Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на ГЕРБ. Така изборът бе отчетен като неуспешен, тъй като по регламент на първите три заседания членовете на УС на БНР трябва да съберат квалифицирано мнозинство или най-малко 4 гласа. При последното гласуване обаче изборът вече можеше да се случи с обикновено мнозинство, в резултат на което сборът на споменатите трима членове се оказа достатъчен новият ръководен състав в БНР да стане факт.

При всичките четири гласувания с „въздържал се“ гласуваха най-новите членове на СЕМ от квотата на парламента – доскорошният журналист от „Дарик радио“ Пролет Велкова и юристът Симона Велева. През пролетта те влязоха в медийния регулатор в рамките на приключващото Народно събрание по предложение съответно на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Като мотив да не подкрепят новото ръководство Велкова и Велева изтъкнаха миналата седмица, че имената на кандидатите са били представени твърде късно и без достатъчно публичност. Велева се изказа против Димитър Димитров, който стана член на УС на БНР по времето на отстранения бивш директор на радиото Светослав Костов. Както е известно, Костов бе освободен от поста, след като се опита да свали от ефира водещата Силвия Великова и след като сигналът на БНР беше спрян за няколко часа.

Пролет Велкова пък коментира Валери Запрянов, който е бивш главен редактор на списание “Тема” и шеф във вестник “Преса” и съосновател на алтернативен медиен съюз, в който членуваха издания, контролирани доскоро от депутата от ДПС Делян Пеевски. Според Велкова в биографията на Запрянов имало притеснителни моменти, сред които е, че фирмата-издател на “Преса” и “Тема” е финансирана с пари, заети от дружество, през което е източвана КТБ. Велкова попита дали въпросният заем от 2.5 млн. лева е върнат. Запрянов отговори, че финансирането не е станало от КТБ, а от фирма. „Дали е куха, не е моя работа и не мога да коментирам тук пред вас“, каза още той. Генералният директор на БНР Милен Митев пък поясни, че не е обявил предварително имената на четиримата кандидати с цел те да не бъдат атакувани в различни медии. 

Мандатът на четирима от членовете на Управителния съвет на БНР изтече вчера. Досега новият директор работеше с назначен от по-предишния директор УС, който също като шефа на радиото има 3-годишен мандат. Ако мандатът на генералния директор бъде прекратен предсрочно, това не важи за УС и той продължава да работи до изтичането на своя мандат. Заради двата непълни мандата на последните двама шефове на медията – Светослав Костов и Андон Балтаков – Милен Митев едва сега има право да предложи свой Управителен съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
7
Сподели